Noderīgi padomi

Kā pareizi kopt dārza mēbeles?

Dārza mēbeļu komplekti plašā izvēlē
05 08 2021
sieviete parklaj ar laku darza kreslu

Daudzi cilvēki dārza mēbeles iegādājas pavasarī, taču ir pietiekami daudz arī tādu, kas ar gudru ziņu vecās āra mēbeles nomaina pret jaunām rudens atlaižu laikā. Mēbeļu dizaina izraudzīšanās ir katra pircēja gaumes lieta, taču materiālu izvēles un dārza mēbeļu pareizas kopšanas jautājumos ir vērts ieklausīties profesionāļu viedoklī. Mūsu 220.lv eksperti sniedz 7 vērtīgus ieteikumus, kā panākt, lai mēbeles kalpotu gadu desmitiem ilgi.

Mēbeļu materiāls

Dārza mēbeļu materiālus var iedalīt četrās grupās: masīvkoks, metāls, plastmasas pinumi un parastā plastmasa. Vairākus no šiem materiāliem, savukārt, mēdz kombinēt ar stiklu, metālu un tekstilu. No dabīgā rotanga, bambusa un citiem eksotiskajiem materiāliem ražotās mēbeles mūsu klimata apstākļos var gan izmantot verandā, taču ne pagalmā vai dārzā.

darza mebeles terase

Laikapstākļi

Jāņem vērā, ka pat tie materiāli, kas ir noturīgi pret laika apstākļu iedarbību, tomēr nav domāti atstāšanai ārā ziemas laikā. Lielu temperatūras svārstību, dažādu nokrišņu un saules gaismas iedarbībā materiāli pastāvīgi bojājas, tādēļ jau dārza mēbeļu iegādes laikā padomājiet par to, kur tās tiks turētas ziemas periodā.

darza mebeles ziemas atstatas ara

Plastmasas dārza mēbeles

Visvieglāk kopjamie mēbeļu materiāli ir plastmasa un tās pārstrādes produkti. Parastā plastmasa mūsdienu cilvēkiem biežāk saistās ar pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, turpretī plastmasas pinumu izmantošana mēbelēm – dārza dīvāniem, atpūtas krēsliem, galdiem – šobrīd ir pašā popularitātes virsotnē. 

Plastmasas rotanga pluss ir tā salīdzinoši zemā cena, kā arī izturība, ilgmūžība un vieglā kopšana. Būtībā pietiek jau ar to, ka rotanga mēbeli ik pēc zināma laika nomazgā ar ūdeni strūklu un noberž ar lupatiņu. 


rotanga darza mebelu komplekts

Tomēr ir svarīgi paturēt prātā, ka augstspiediena mazgāšanas iekārtas mēbelēm izmantot nedrīkst. 

Vislielākais plastmasas rotanga mēbeļu ienaidnieks ir spilgta saule, tādēļ no šī materiāla izgatavotās mēbeles vajadzētu aizsargāt ar saulessargu vai marķīzēm.


Jāņem vērā arī tas, ka plastmasa uzsūc netīrumus, tādēļ traipus no šāda materiāla ieteicams iztīrīt uzreiz, tiklīdz tie radušies. 

Koka dārza mēbeles

Klasiskais koks, bez šaubām, ir visiecienītākais dārza mēbeļu materiāls. Ražotās koka mēbeles parasti ir impregnētas, lai būtu izturīgākas pret nodilumu un vides iedarbību. Diemžēl tas nenodrošina koksnes pilnīgu ūdensnecaurlaidību, tādēļ koka mēbeles katru gadu ir jāapstrādā ar eļļu. 

koptas koka darza mebeles

Pirms tam mēbeļu virsmas jānotīra ar cietu suku, jānomazgā ar ziepjūdeni un, ja nepieciešams, jānoslīpē ar smilšpapīru. Kad notīrītās virsmas ir pilnīgi nožuvušas, tās var piesūcināt ar eļļu. Apstrādājiet virsmu ar eļļu tik ilgi, kamēr tā vairs neiesūksies koksnē un eļļas pārpalikumus no virsmas varēsiet noslaucīt ar lupatiņu. Ieteicams izmantot speciāli dārza mēbeļu apstrādei paredzēto eļļu. 

Cita veida eļļa koksnei gan īpaši nekaitēs, bet diemžēl nedos arī nekādu labumu. Koka mēbeles, cik vien iespējams, vajadzētu censties turēt uz terases, bet tām mēbelēm, kas ir domātas novietošanai uz mauriņa, apakšā var palikt koka klucīšus vai cita veida paliktņus, lai pasargātu tās no augsnes iedarbības. 

sieviete kraso koka darza mebeles

Metāla dārza mēbeles

Latvijā cilvēki savos dārzos parasti izmanto koka vai plastmasas mēbeles. Daudz retāk šeit ir sastopamas no metāla ražotās terases mēbeles, kas ir tik raksturīgas Vidusjūras reģionam. Tomēr no metāla izgatavotās mēbeles, pateicoties savai izturībai, būtu lieliski piemērotas izmantošanai arī Igaunijas privātmāju pagalmos. Ar laiku metāls gan sāk rūsēt, taču rūsas noņemšana ar smilšpapīru un mēbeles pārkrāsošana ir pa spēkam gandrīz ikvienam.


Stikla dārza mēbeles

Dārza mēbelēm, kurām ir stikla elementi, parasti izmanto rūdītu, bet ne pilnīgi triecienizturīgu stiklu. Lai mēbeles kalpotu ilgāk, saudzējiet to stikla daļas. Piemēram, nenovietojiet karstus priekšmetus uz stikla galda, jo krasu temperatūras izmaiņu rezultātā stikls var saplīst, bet jauna stikla iegāde izmaksās dārgi. 


Tekstils dārza mēbelēm

Kopā ar dārza mēbelēm bieži mēdz izmantot dažādus tekstila spilvenus, un šai ziņā ieteicamāki ir mākslīgo šķiedru audumi. Apģērbu, ko velkam mugurā, labprātāk izvēlamies no dabīgajiem materiāliem, lai āda varētu elpot. Turpretī dārza mēbelēm paredzētā tekstila gadījumā svarīgāka ir materiāla noturība pret mitrumu un nodilumu, tādēļ ieteicams izvēlēties mākslīgos audumus. 


supulkresli ar spilveniem darza

Lai kāds arī būtu materiāls, neviena veida tekstils nav domāts pilnīgai atstāšanai laika apstākļu varā visas vasaras garumā. Ja gaidāms lietus vai ja plānojat ilgāku prombūtni, noteikti ienesiet tekstilizstrādājumus telpās. 

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?