Ābolu sulu spiede – svarīgākais rudens pirkums

Foto: Shutterstock.com

Rudens – ražas un ābolu laiks. Ko darīt tad, ja ābolu ir vairāk, nekā var apēst? Vārīt ievārījumu? Garlaicīgi. Sasaldēt? Ne pārāk noderīgi. Gatavot kompotu? Vecmodīgi. Bet, ja pie rokas ir ābolu sulu spiede, paveras pavisam cits gastronomiskais vēriens, kas rudens vakarus un ziemu padarīs krietni gardāku.

Kāpēc būtu jāēd āboli? Kas ir ābolu sulu spiede, kā tā darbojas un ko ar to var paveikt? Par to visu – šajā rakstā.

Kāpēc svarīgi savā uzturā iekļaut ābolus?

Āboli ir Latvijas klimatam raksturīgs auglis, kas sastopams vai ik uz stūra. Tajos ir daudz vitamīna C, nedaudz arī A vitamīns, dažādas minerālvielas (dzelzs, magnijs, kalcijs), mikroelementi, kā arī šķiedrvielas. Ābolos ir ļoti maz kaloriju – 100 gramos ābola būs vien 52 kalorijas. Tāpat āboli satur antioksidantus, kas palīdz uzturēt možu prātu un garu.

Vislabāk ābolus ēst svaigā veidā ar visu mizu (un pat serdi, ja vēlies uzņemt dienā nepieciešamo joda devu, kas atrodams ābolu sēkliņās). Taču arī ābolu sula ir vērtīga. Glāze svaigas ābolu sulas ātri atjaunos enerģiju pēc fiziskas slodzes, kā arī sniegs nepieciešamo C vitamīnu. Un visvienkāršāk šādu sulu iegūt, ja Tev ir ābolu sulu spiede!

Kas ir ābolu sulu spiede?

Īsumā – ābolu sulu spiede ir aparāts, ar kuru var izspiest sulu no visdažādākajiem āboliem. Atšķirībā no maigajiem citrusaugļiem, no kuriem sula tek kā no pārpilnības raga, āboli ir nedaudz nepakļāvīgāki un savu gardo sulu atdod nelabprāt.

No āboliem sulu var izspiest divejādi – vai nu ar sulu spiedi, kura pati arī sasmalcina augli un ar centrbēdzes spēku no biezumiem atdala sulu, vai arī – ar augļu presi, kurā ievieto iepriekš sasmalcinātus ābolus. Katrai metodei ir savas priekšrocības un trūkumi.

Foto: Shutterstock.com

Automātiskā ābolu sulu spiede – šādas sulu spiedes ir populāras virtuves ierīces, jo tajās var izspiest ābolu, burkānu, kāpostu, kā arī dažādu citu dārzeņu, ogu un augļu sulu. Šādas ierīces parasti ir kompaktas, sulas trauka un pārpalikumu trauka tilpums ir neliels. Vienā reizē izspiestais sulas daudzums ir piemērots tūlītējai lietošanai, piemēram, brokastīs, vai maziem apjomiem glabāšanai ziemā. Populārākie ražotāji – Adler, Tristar, Caso un daudzi citi.

  • Priekšrocības:
    • kompakta;
    • vienkārši lietojama;
    • neaizņem daudz vietas;
    • var izmantot pāris sulas glāžu pagatavošanai;
    • var iegūt biezumus, kas izmantojami tālāk.
  • Trūkumi:
    • mazs vienā reizē apstrādājamo augļu apjoms;
    • jāmazgā pēc katras lietošanas reizes.

Foto: Shutterstock.com

Augļu prese (mehāniska ābolu sulu spiede) – šāds aparāts sastāv no divām atsevišķām ierīcēm – augļu smalcinātāja un augļu preses, kurā sasmalcinātie augļi tiek izspiesti. Šis nebūs vienkāršākais variants brokastu sulas glāzes pagatavošanai, taču būs lieliski piemērots lieliem apjomiem, lai sagatavotu krājumus ziemai. Ja ābolu ir ļoti daudz, tos nomazgātus veselus var bērt iekšā smalcinātājā un pēc tam izspiest, savukārt tad, ja vēlaties izmantot arī augļu biezumus, smalcinātājā vēlams bērt augļus bez serdēm un mizām.

  • Priekšrocības:
    • var apstrādāt ļoti daudz augļu vienā reizē,
    • ļoti ātri iespējams iegūt daudz sulas.
  • Trūkumi:
    • neder, lai pagatavotu sulu ikdienā,
    • strādājot lielos apjomos, ne vienmēr ir iespējams sagatavot augļus tā, lai biezumi būtu izmantojami citu ēdienu pagatavošanai (taču tos joprojām var izmantot lopbarībā vai kā kompostu).

Ko iesākt ar biezumiem?

Nereti skepse pret sulu spiedes izmantošanu ikdienā slēpjas faktā, ka liela daļa augļa kļūst par biezumiem, kas jāmet ārā. Taču var rīkoties arī radošāk. Ja augļu nav pārāk daudz un ir svarīgi izmantot pilnīgi visu, ko no augļa var paņemt, vari no biezumiem pagatavot interesantus ēdienus (vai pievienot tos klasiskajiem ēdieniem). Tiesa, kā jau minēts iepriekš, tas būs iespējams tikai tad, ja augļi iepriekš būs iztīrīti un nomizoti.

Automātiskā ābolu sulu spiede ir labāk piemērota biezumu sagatavošanai – atsevišķiem modeļiem pat var regulēt mitruma pakāpi augļu atlikumos, līdz ar to, ja vēlies biezumus sacept kūkā, tos var sagatavot mazāk sausus. Bet recepšu, kur izmantot sulu vai paslēpt biezumus pēc sulas izspiešanas, ir bezgala daudz, atliek vien ļaut vaļu fantāzijai. Tālāk dažas vienkāršākās.

Foto: Shutterstock.com

  1. Ābolu–burkānu sula. Visvienkāršākais, ko var pagatavot ābolu sulu spiedē. Ja plāno izmantot biezumus kūku cepšanai vai biezenim, ābolus un burkānus ieteicams nomizot un āboliem izņemt serdi. Izvēloties sulas proporcijas, jāatceras, ka saldumu piešķirs tieši burkāni, savukārt āboli to līdzsvaros ar svaigi skābenu garšu. Nekā lieka – perfekts brokastu enerģijas lādiņš.
  2. Burkānu kūka. Ja garšo burkānu sula, neizbēgami pāri paliks daudz atlikumu jeb čagu. Tā kā čagās paliek visas vērtīgās šķiedrvielas, tās var sacept vieglā burkānmaizē. Nepieciešamās sastāvdaļas ir pavisam vienkāršas – kviešu milti, olas, cukurs, cepamais pulveris, burkānu čagas, nedaudz sviesta vai neitrālas garšas eļļas. Visu sastāvdaļu proporcijas jāizvēlas atkarībā no tā, cik daudz ir burkānu pārpalikumu. Olas – ar divām trim būs gana. Cukurs – pēc garšas. Kopējai masai jābūt biezai, bet vijīgai. Cep, kamēr gatavs. Šāda elementārā burkānmaize lieliski der ar medu vai ievārījumu un glāzi piena.
  3. Ābolu biezenis. No attīrītu ābolu čagām var vārīt ābolu biezeni. Atkarībā no pievienotā cukura daudzuma šādu biezeni var lietot kā mērci citiem saldajiem ēdieniem vai kā ievārījumu.
  4. Slepenā piedeva zupai – ja tiek spiesta burkānu sula vai burkānu un ķirbju sula, biezumus var vienkārši pievienot zupai. Šādi sasmalcināti burkāni piešķirs lielisku garšu, taču nebūs pamanāmi pat vispiekasīgākajiem burkānu nīdējiem. Ja biezumu ir daudz, tos var sasaldēt ledus trauciņos kubiņos un pievienot zupām pēc nepieciešamības kaut visu ziemu.
  5. Ābolu pankūkas. Atliek biezumiem pievienot miltus, pienu, pāris olas, šķipsniņu sāls, cukuru un, voila, pankūku mīkla gatava! Atkarībā no pievienotā miltu daudzuma var variēt ar mīklas biezumu. Klāt vēl šķipsniņu kanēļa – neviens nespēs pretoties brūnajiem plācenīšiem!
  6. Debesmanna – kā bērnībā! Ābolu biezumus ar cukuru uzvāra, pievieno mannu, vāra vidēji šķidru putru. Kad manna gatava, katliņu liek aukstā ūdens peldē un kuļ iekšā gaisu – vai nu ar roku, vai ar mikseri.
  7. Burkānu sacepums. Burkānu biezumiem pievieno mannu, taukvielas (sviestu vai eļļu), cukuru, olas. Ja šķiet, ka biezumi pasausi, var pievienot krējumu vai pienu. Gatavojot mīklu ar mannu, ieteicams sagatavoto mīklu paturēt vismaz pusstundu, lai mannas graudi uzsūktu mitrumu un gala rezultāts sanāktu sulīgāks. Cep cepeškrāsnī, līdz virspuse ir redzami zeltaina un, iedurot kociņu, pie tā vairs nelīp mīkla.

Ja arī Tev šajā rudenī ir aizķēries kāds lieks ābolu grozs, ķeries tik klāt un izspied sulu! Sulu spiedes plašā klāstā var aplūkot un izvēlēties mūsu internetveikalā Xnet.lv.

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.