Citrusaugļu sulu spiede – neaizstājams palīgs virtuvē

Kaut arī Latvijas klimatā citrusaugļu audzēšana nav iespējama, šie sulīgie dienvidu zemju viesi ir pieejami teju ikkatrā veikalā jebkurā gadalaikā. Kāpēc gan šo vitamīniem bagāto augļu grupu nepārvērst gardās sulās?

Augļi ir gana sulīgi, līdz ar to var mēģināt tos izspiest, vienkārši saspiežot ar roku, taču lielāks efekts tiks panāks tad, ja tiks izmantota citrusaugļu sulu spiede. Kādas sulu spiedes ir pieejamas un kā tās vislabāk izmantot? Par to tālāk!


Citrusu sulu spiede – tās veidi un pielietojums

Būtībā var izdalīt divu veidu sulu spiedes – mehāniskās un automātiskās. Atkarībā no tā, cik lielā apjomā plāno sulu spiest un patērēt, vari izvēlēties sev piemērotāko. Tiesa, jāņem vērā, ka citrusu sulu spiede būs piemērota tikai citrusaugļiem – sulu ar to no āboliem, burkāniem vai upenēm ārā dabūt neizdosies.

Darbības princips gan mehāniskajām, gan automātiskajām sulu spiedēm ir līdzīgs – trauka vidū ir paaugstinājums, uz kura tiek novietota augļa pusīte. Ar roku vai ari īpašu vāku spiežot šo pusīti, tiek atdalīta sula no augļa biezuma. Jo spēcīgāk tiek spiests, jo vairāk sulas var izspiest. Izspiestā sula tiek nedaudz nokāsta, lai atdalītu sēkliņas, un satek trauciņā.

Gan mehāniskajai, gan automātiskajai citrusaugļu sulu spiedei ir gan priekšrocības, gan trūkumi.

Foto: Pixabay.com

Mehāniskā citrusu sulu spiede

Sula tiek izspiesta, vienkārši pielietojot fizisku spēku. Galvenās šīs sulu spiedes priekšrocības:

  • šādas citrusu sulu spiedes ir lētas;
  • neaizņem daudz vietas virtuvē;
  • tās ir vienkārši lietojamas un ļoti ērti mazgājamas;
  • ideālas, ja viss, kas nepieciešams, ir izspiest sulu no pāris citroniem kādam gardam desertam.

Savukārt galvenais trūkums – sulas iegūšanai ar mehānisko sulu spiedi nepieciešams fizisks spēks (līdz ar to bērni varētu netikt galā).

Foto: Shutterstock.com

Elektriskā citrusaugļu sulu spiede

Pamatā darbības princips ir līdzīgs, taču augļa mīkstums tiek spiests elektriski darbināmā korpusa daļā, līdz ar to ir daudz vienkāršāk atdalīt sulu no biezumiem – nav jāspiež ar savu spēku. Viss, kas jādara – vai nu auglis jāspiež uz leju, vai arī jānospiež rokturis, kas piespiež augli.

  • Galvenās priekšrocības:
    • piemērota lieliem apjomiem;
    • ātra sulas izspiešana;
    • maksimāli efektīva – viss, kas paliek pāri, ir vien sausas mizas;
    • piemērota cilvēkiem, kuriem rokas nav gana spēcīgas, piemēram, artrīta dēļ.
  • Galvenie trūkumi:
    • elektriskās citrusaugļu sulu spiedes ir dārgākas nekā manuālās;
    • vairāk detaļu, ko mazgāt;
    • lielākas;
    • lētākie modeļi var būt skaļi.

Neatkarīgi no tā, kādu sulu spiedi izvēlēsies, izspiestā augļu sula būs lieliska un veselīga piedeva ikdienas ēdienkartei. Netici?

Kāpēc uzturā jālieto sulas?

Svaigi spiestā citrusaugļu sulā ir daudz vērtīgu vielu, līdz ar to ir vērts pacensties un ieviest to savā ikdienas ēdienkartē. Visas citrusu sulas satur daudz vitamīna C, kas, būdams spēcīgs antioksidants, neitralizē brīvos radikāļus. Būtiskākie fakti norādīti raksta turpinājumā

Apelsīnu sula: lielā daudzumā satur vitamīnu A un C, nedaudz – arī vitamīnu K, E, B1, B2, B6. Minerālvielas – kalcijs, fosfors, kālijs, magnijs. Labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta darbību, nostiprina kapilārus, sniedz možumu.

Greipfrūtu sula: satur daudz C vitamīna, dzelzi, kalciju. Rozā un sarkanie greipfrūti satur arī beta karotīnu (organismā no tā veidojas vitamīns A). Daudz šķiedrvielu un maz kaloriju. Tāpat augstais sulas sastāvā esošo pektīnu līmenis palīdz samazināt holesterīnu asinīs, savukārt sulā esošā folijskābe veicina šūnu atjaunošanos. Taču svarīgi atcerēties, ka greipfrūtu sulu nedrīkst lietot kopā ar medikamentiem.

Citronu sula: spēcīgs antibakteriāls līdzeklis, satur vitamīnu C un P. Palīdz attīrīt organismu, izvadot toksīnus. Vēlams citronu sulu dzert kopā ar ūdeni, jo augstā skābju satura dēļ tā var bojāt zobu emalju.

Kā labāk lietot citrusaugļu sulu?

Viena glāze svaigi spiestas citrusaugļu sulas nodrošina vairāk nekā vienā dienā nepieciešamo C vitamīna devu. Lietojot sulu kopā ar ēdienu, C vitamīns palīdz no pārtikas uzņemt 2–4 reizes vairāk dzelzs, kā arī veicina kalcija uzsūkšanos. Tāpat sulu sastāvā esošais kālijs veicina muskuļu darbību un organisma apgādi ar enerģiju. Kalcijs nepieciešams arī zobu stiprināšanai un asinsspiediena normalizēšanai.

Svaiga sula ir arī lieliska uzkoda starp ēdienreizēm. It īpaši greipfrūtu sula, kurā ir maz kaloriju, taču daudz šķiedrvielu, kas mazinās izsalkuma sajūtu. Bet ēdiens, kas pagatavots, izmantojot svaigi spiestu sulu, būs vislabākais!

Foto: Pixabay.com

Receptes iedvesmai

Ko lai iesāk ar visu sulu, kas ar jaudīgas citrusaugļu sulu spiedes palīdzību izspiesta no augļiem? Variāciju ir bezgala daudz – sākot no svaigas sulas un līdz pat eksotiskiem desertiem. Tālāk – dažas klasiskas receptes!

  1. Citronu limonāde. Klasisks amerikāņu dzēriens. Nepieciešams vien tīrs ūdens, sula no pāris citroniem un dažas ēdamkarotes cukura. Visas sastāvdaļas sajauc kopā, un gatavs! Baltijā par limonādēm sauc dažādus saldinātus gāzētos dzērienus, taču otrpus okeānam ar to saprot tikai un vienīgi šo konkrēto dzērienu. Tieši tāpēc, ja dzīve Tev piespēlē kaudzi citronu, taisi limonādi!
  1. Pikantais apelsīnu dzēriens. Sildošs padzēriens drēgnā rudens vakarā. Nepieciešams apmēram litrs apelsīnu sulas, vesels greipfrūts, ingvers, čili pipars un cukurs. Ingveru sasmalcina mazos gabaliņos (ja tīk, var arī sarīvēt), čili piparu griež lielos gabalos, lai pēc tam var izvilkt. Greipfrūtu – apēdamos gabaliņos. Visu vāra apelsīnu sulā, pieliek cukuru pēc garšas (nepieciešamais daudzums atkarīgs no apelsīnu salduma; var likt arī medu). Pasniedz karstu stikla krūzītēs.
  1. Apelsīnu sīrups. Ārkārtīgi vienkārši pagatavojams sīrups, kas lieliski sader gan ar kūkām, gan ar citiem saldajiem ēdieniem. Nepieciešama vien apelsīna sula un cukurs. Uz vienu vidēji lielu apelsīnu ņem apmēram 125 gramus cukura. Cukuru kopā ar sulu vāra mazā katliņā uz lēnas uguns. Kad cukurs ir pilnībā izkusis, maisot vāra, līdz šķidrums sabiezē (5–7 minūtes). Nedaudz atdzesē, un tas ir gatavs lietošanai, lai pārlietu pār kādu gardu kūku!
  1. Šampanieša un apelsīnu kokteilis. Lielisks, viegls dzēriens dāmu viesībām. Turklāt – zcili vienkārši pagatavojams. Nepieciešams vien šampanietis, apelsīnu sula un ledus gabaliņi. Šampanieti izvēlas pēc savas gaumes – saldāku vai sausāku. Šampanieša glāzēs ieber ledus gabaliņus, vienādās daļās pārlej ar apelsīnu sulu un šampanieti. Pasniedz tūlīt pēc pagatavošanas.
  1. Auzu pārslu biezputra ar apelsīnu sulu. Neparasts, bet ārkārtīgi gards brokastu putras variants. Nepieciešamās sastāvdaļas daudz neatšķiras no parastas putras – ātri vārāmās auzu pārslas, piens, svaigi spiesta apelsīnu sula, vesels apelsīns, brūnais cukurs, dzērvenes pūdercukurā dekorēšanai. Pagatavošanu sāk ar pienu, apelsīnu sulu un cukuru – visu salej katliņā un uzkarsē, pievieno auzu pārslas un vāra. Kad putra gatava, to atstāj uzbriest. Apelsīnam norīvē miziņu un mīkstumu sagriež gabaliņos; gan miziņas gan gabaliņus iemaisa putrā. Putru pasniedz uzreiz, dekorētu ar dzērvenēm.

Ja kāda recepte iekārdināja, nav vērts lieki kavēties. Citrusaugļi veikalos ir pieejami plašā klāstā. Sulu spiedes – tās var pasūtīt internetveikalā. Gan mehāniskās, gan elektriskās. Atver Xnet.lv veikala sadaļu un izvēlies savu!

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.