Noderīgi padomi

Kādu viedtālruni izvēlēties?

Mobile telefoni plašā izvēlē
20 06 2022
jauniesi izmanto modernus viedtalrunus

Viedtālruņu tirgus nepārtraukti tiek papildināts ar modernizētiem modeļiem. Pašlaik izvēle ir tik liela, ka apjukums rodas gandrīz ikvienam, kurš ir jauna telefona meklējumos.

Rodas jautājums, kādu viedtālruni pirkt? Primāri tas ir atkarīgs no Jūsu dzīvesveida un vajadzībām. Kādam dominējošā ikdienā ir profesionālā joma, tādēļ nepieciešams pietiekami ātrs un ērts tālrunis darba uzdevumiem. Citam tā ir komunikācija populāros sociālos tīklos vai izklaide. Attiecīgi jāmeklē ierīce ar labu kameru, pietiekami lielu ekrānu, kvalitatīvu bildi. Taču vairumam cilvēku visas minētās dzīves jomas lielākā vai mazākā mērā pārklājas, līdz ar ko nepieciešama samērā universāla iekārta. Lasiet tālāk, kādus tālruņa parametrus vajadzētu novērtēt, lai iegādātos savām dzīves reālijām atbilstošāko ierīci.

virietis smaida un skatas telefona

Galvenie izvēles pieturpunkti

Sekojot zemāk esošajam izvēles parametru sarakstam, Jūs varēsiet ātrāk un vienkāršāk tikt pie savas “īstās” viedierīces. Padomājiet un izvēlieties:

  • cik esat gatavs ieguldīt? Pienācīgas iekārtas pašlaik var atrast dažādās cenu kategorijās. Ne vienmēr dārgākais tālrunis būs tieši tas, kas Jums vajadzīgs;
  • operētājsistēmu. Jātiek skaidrībā, vai Jūs vairāk uzrunā iOS vai Android operētājsistēmas priekšrocības.
  • ekrāna izmēru un veidu. Tieši no tā ir atkarīgs, cik ērta un patīkama būs tālruņa lietošana ikdienā;
  • kameru. Svarīgs aspekts laikā, kad telefons kalpo gan kā saziņas līdzeklis, gan kā fotokamera;
  • interneta savienojuma iespējas. Aktuālākais jautājums – ņemt tālruni ar 4G vai 5G savienojumu?
  • atmiņas ietilpību. Operatīvā un iekšējā atmiņa mēdz būtiski atšķirties. Attiecīgi atšķiras arī iekārtas cena;
  • tālruņa jaudu. Īpaši, ja sagaidāt no ierīces vairāk par saziņu un fotografēšanu.
  • akumulatora ietilpību. Viedtālruņi izlādējas samērā ātri, taču dažas jaunākās tehnoloģijas minimizē šo neērtību.

Pēc šī saraksta izlasīšanas jautājumu noteikti ir vēl vairāk. Īsumā iedziļināsimies katrā no minētajiem izvēles punktiem un sniegsim padomus, kas varētu Jums palīdzēt!

Vai dārgāki tālruņi ir labāki?

Jā, tie patiešām ir veiktspējīgāki. Taču nebūt ne katram lietotājam ir vajadzīgas tik plašas iespējas, ko piedāvā dārgākie flagmaņu telefoni.

Piemēram, tālrunis no kategorijas līdz 300 eiro ir ideāla izvēle cilvēkam bez īpašām prasībām šai ierīcei. Tam nav izcilas kameras, liela ātruma, taču ierīce būs vairāk kā piemērota lielākajai daļai ikdienas funkciju: bildēm un selfijiem, čatiem, sērfošanai internetā, darba uzdevumiem utt. Tā bez problēmām nokalpos 2-4 gadu garumā.

Cenu diapazonā no 300 līdz 500 eiro savu ierīci atradīs lietotāji, kuri meklē optimālu cenas-kvalitātes attiecību. Parasti šādos tālruņos atrodams daudz kas no tā, kas pieejams visdārgākajos modeļos. Arī stilīgs dizains neizpaliek. Ja negrasāties spēlēt jaudīgas videospēles, lietot apjomīgas programmas, uzņemt profesionālas bildes, tas ir īstais variants! Šajā cenu kategorijā atradīsiet arī flagmaņu iepriekšējo paaudžu modeļus.

Ja esat progresīvāko tehnoloģiju fans, jārēķinās ar ieguldījumiem virs 500 eiro. Izvēlieties kādu no pasaulslaveno zīmolu Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Nokia jaunākajiem tālruņu modeļiem.  Tie uzņems kvalitatīvākās bildes, piedāvās daudz algoritmu bilžu uzlabošanai, būs maksimāli ātri (piemēroti jaunākajām spēlēm un apjomīgām programmām), priecēs ar augstu drošību (Touch ID, Face ID) un pēdējām modes tendencēm atbilstošu dizainu.

Mūžīgais jautājums – iOS vai Android?

No operētājsistēmas atkarīgs, kuras programmas un pakalpojumus varēsiet lietot. Būtībā jāizvēlas starp iOS vai Android. Pastāv arī citas operētājsistēmas, taču tās strauji zaudē popularitāti tirgū un to nākotne nav paredzama un droša.

Populārākā ir Google izstrādātā operētājsistēma Android. Tās galvenā priekšrocība - milzīga tālruņu izvēle visplašākajā cenu diapazonā: no budžeta segmenta līdz luksusa. Varēsiet izvēlēties aplikācijas no milzīgā Google Play store sortimenta un maksimāli personalizēt savu tālruni, pieslēgt savu Google kontu un citas Google aplikācijas un tādējādi sinhronizēt informāciju starp tālruni un datoru.

Flagmaņu pēdējie modeļi uz Android bāzes (Android7 “Nougat” un Android 8 (Oreo”) – tā ir milzīga jauda, augsta ekrāna un fotogrāfiju kvalitāte, stilīgs ierīces korpuss un interfeiss. Nedaudz vecākas tālruņu versijas komplektējas ar Android 6 (“Marshmallow”), kas joprojām tiek uzskatīta par pietiekami veiktspējīgu operētājsistēmu.

iOS operētājsistēmas izvēle automātiski paredz, ka Jūsu īpašumā nonāks Apple darinājums iPhone – prestižs tālrunis ar luksusa dizainu, augstu uzticamību un drošību (Touch ID, Face ID).


Pie iPhone priekšrocībām tāpat jāmin zibenīgu reakcijas ātrumu un stabilu veiktspēju, izcilas kvalitātes bildes un video, iespēju pirmajam saņemt jaunākās spēles un aplikācijas, jo Apple rūpējas par regulāru savas operētājsistēmas atjaunošanu. Attiecīgi šie tālruņi ir no augstākā cenu segmenta. Vecākus modeļus var atrast arī vidējā cenu kategorijā.

Priekšroka lieliem ekrāniem

Kādreizējais standarts bija 5-6 collu ekrāni. Pašlaik tie pamazām aiziet pagātnē, lietotāji vēlas redzēt skaidri saskatāmu bildi un salasāmu tekstu. Pat Apple apsver domu atteikties no tālruņu mini versijām.

Ekrāna lielums virs 6 collām – optimāla izvēle mūsdienu cilvēkam, kurš regulāri skatās video, lasa ziņas, pieseko soc. tīkliem un veido personīgo saturu tiem.


Arī ekrāna atsvaidzināšanas frekvences rādītājam vērts dot priekšroku augstākam – 90 vai 120 Hz kādreizējo standarta 60 Hz vietā. Baudīsiet vienmērīgāku bildi (īpaši aktuāli spēļu faniem).

Kas attiecas uz ekrāna tehnoloģiju, IPS aiziet pagātnē, dodot ceļu efektīvākiem risinājumiem: LCD IPS un OLED. No tiem OLED nodrošina kontrastaināku, acīm baudāmāku attēlu un tajā pašā laikā lielāku tālruņa energoefektivitāti. Ja vizuālais saturs Jums ir svarīgs, dodiet priekšroku šai tehnoloģijai. Ilgi nemeklējot, pašlaik to atradīsiet arī budžeta klases tālruņos.


Kamera – būtisks moments mūsdienu lietotājiem

Lielākajai daļai lietotāju viedtālrunis pilda arī fotokameras funkciju. Tādēļ šim izvēles momentam jāpievērš pastiprināta uzmanība.

  • Kamera ar 12-15 MP un video 1080-2160p izšķirtspējā uzņems augstākās kvalitātes bildes un video. Būs apmierināti pat prasīgākie lietotāji.
  • 8-11 MP un 720-1080p video – zelta vidusceļš kvalitātes un cenas ziņā.
  • zemāku pikseļu kamera (līdz 7 MP un video līdz 720p) apmierinās tikai tos lietotājus, kuri parasti neizmanto savu tālruni bildēšanai vai arī bildē tikai nekustīgus objektus labā apgaismojumā.

Pikseļi nav vienīgais svarīgais kameras raksturlielums. Algoritmi bilžu kvalitātes uzlabošanai – tas, pie kā nemitīgi piestrādā ražotāji. Mūsdienu cilvēkiem patīk fotografēt! Tādēļ nav jābrīnās, ka bieži vien tieši kameras papildfunkcijas ir noteicošās viedtālruņa izvēlē.

Kādas ir noderīgākās bildēšanas papildiespējas? Vairāki objektīvi eksperimentiem ar selfijiem un labākas kvalitātes bildēm ārpus telpām, optiskais (nevis digitālais) zoom, nakts režīms fotografēšanai sliktā un mākslīgā apgaismojumā, attēla optiskā stabilizācija, platleņķis pašbildēm draugu lokā vai dabas skatu iemūžināšanai.

Dilemma starp 4G un 5G

Pēdējos izdotajos tālruņu modeļos akcentēts jauninājums - 5G interneta savienojums, kurš vairākkārt paātrina sērfošanu globālajā tīmeklī.

No vienas puses, šis ir būtisks arguments par labu tālruņa izvēlei ar 5G, ņemot vērā mobilā interneta milzīgo lietojumu ikdienā. No otras, 5G tīkla pārklājums mūsu platuma grādos salīdzinoši nesen aizsācis savu attīstību. Pašlaik tas pieejams lielākajās Latvijas pilsētās. Iespējams, vērts nogaidīt, kad pārklājums aptvers plašāku teritoriju. Līdz tam laikam tehnoloģija kļūs pieejamāka cenas ziņā. Jau tagad 5G sāk integrēt ne tikai luksusa klases tālruņos.

Cik daudz atmiņas skaitās “pietiekami”?

Viss ir individuāli. Taču ir viduvējie parametri, kuri pateiks priekšā, aptuveni cik lielu atmiņu izvēlēties.

  • 32 GB vai 64 GB – ja tālrunis primāri vajadzīgs saziņai. Jūs neplānojat bildēt, uzņemt video, spēlēt vai arī darīsiet to minimāli.
  • 128 GB – optimāls atmiņas lielums mūsdienu cilvēkam, kurš sērfo internetā, ikdienā uzņem bildes un video, mēdz uzspēlēt.
  • 256 GB nepieciešami tiem, kuri aizraujas ar fotogrāfiju un/vai plāno uzņemt video 4K izšķirtspējā.

Ja neesat pārliecināti, vai Jums pietiks ar noskatītā tālruņa atmiņu, ņemiet modeli, kurā var ievietot atmiņas karti.

Kam vajadzīgi lielākas jaudas telefoni?

Lielākajai daļai ikdienā veicamo uzdevumu joprojām pietiek ar tālruņiem ar 4 kodolu procesoru. Tie pietiekamā izvēlē sastopami arī tādiem flagmaņiem kā Samsung (tostarp Galaxy sērijā), Xiaomi, Huawei. Tā ir iespēja izvēlēties pasaulslavena zīmola ierīci un nepārmaksāt par jaudīgāku procesoru, jo tieši no procesora veiktspējas primāri ir atkarīga tālruņa cena.

Jaudīgākie viedtālruņi ar 8 kodolu procesoriem vajadzīgi tiem, kam patīk darboties ar sarežģītākām programmām, spēlēt jaunākās videospēles (tostarp 3D formātā), veikt vairākus uzdevumus vienlaicīgi, daudz fotografēt un apstrādāt bildes. 8 kodolu procesors sadala tālruņa slodzi, attiecīgi iekārta ātrāk reaģē uz pieprasījumu, minimizē traucējumus informācijas atspoguļošanā un, starp citu, lēnāk izlādējas. Šie tālruņi lielākoties ir no augstākās cenu kategorijas. Sastopami arī vidējā cenu segmentā, bet ar mazāku takts frekvenci.

Akumulatora darbības laiks

Palikt bez sakariem, pat īslaicīgi, neietilpt mūsdienu cilvēka plānos. Taču, jo jaudīgāks tālrunim ir procesors un lielāks ekrāns, jo ātrāk izlādējas baterija.

Aktīvam lietotājam pietiekama akumulatora ietilpība sākas ar 4000 mAh. Tāpat pievērsiet uzmanību:

  • vai tālrunim ir ātrās uzlādes funkcija. Visai noderīgi neparedzamos apstākļos;
  • vai ierīces akumulators ir noņemams, jo ar laiku tas nolietosies un prasīs nomaiņu. Diemžēl daudziem mūsdienu modeļiem to nevar noņemt.

gimene ar berniem skatas telefona

Visu minēto izvēles kritēriju izvērtējums soli pa solim pietuvinās Jūs sava ideālā viedtālruņa atrašanai tuvākajiem dažiem gadiem. Ja Jums nav laika skrupulozi pētīt telefonu parametrus, bet tikt pie pienācīgas viedierīces tomēr gribētos, izdarīt izvēli ātri un nenošaut greizi Jums palīdzēs mūsu saraksts ar šī gada populārākajiem viedtālruņiem. Neviens no šiem modeļiem nav iekļuvis sarakstā tāpat vien!

Un beigās jāpiebilst, ka ir diezgan sarežģīti izvēlēties telefonu sev, bet vēl grūtāk – kādam citam. Ja meklējat pirmo vai jauno tālruni savam bērnam, esam apkopojuši noderīgu informāciju gidā “Viedtālruņi, kas būs piemēroti skolēniem”. Savukārt sadaļā “Mobilie telefoni senioriem” atradīsiet lielizmēra modeļus, tālruņus ar skaidru ekrānu, izcilu skaņu, vienkāršu pārvaldi, lukturīti, SOS pogu utt. Ņemiet par labu!

Pircējiem patika šis ieraksts

4.7/5
12 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?