Noderīgi padomi

Izvēlne

20 interesantas un jautras aktivitātes bērniem iekštelpās un ārā

Plaša izvēle bērnu precēm izklaidei ārā
17 06 2020
berni skrien pa plavu

Ilgi gaidītā vasara ir klāt, arī skolēni un viņu vecāki atviegloti var nopūsties, ka sācies brīvlaiks, līdz ar to gan vecākiem, gan bērniem jādomā, kā bērniem interesanti un jautri aizpildīt brīvo laiku. Ar nelielu izdomu bērniem ir iespējas nodarboties ar dažādām rotaļām un spēlēm gan iekštelpās, gan ārā. 

Aktivitātes pašiem mazākajiem

Pašiem mazākajiem bērniem līdz 2 gadu vecumam noderēs aktivitātes, kas ļauj attīstīt tausti, redzi, kā arī citas maņas. Zīdaiņa vecumā bērnu interesē pavisam vienkāršas lietas, kas atrodamas jebkurā mājā, noderēs pat kokvilnas lupatiņa, koka karotes, bļodiņas, pašgatavoti grabulīši un citi saimniecībā atrodami priekšmeti. 

1. Attīstošais paklājiņš- vecāki to var iegādāties, bet var izveidot arī paši, uz grīdas noklājot paklājiņu un apkārt apliekot sarullētu segu pakava formā. Uz paklājiņa var izvietot dažādus priekšmetus, kurus bērnam ņemt rokā un aptaustīt. Jāpatur prātā, ka, jo jaunāks bērniņš, jo mazāks skaits priekšmetu jāizmanto. Ja priekšmetu būs pārāk daudz, bērns apjuks un būs grūtāk saprast, ar kuru lietu rotaļāties.

Aktivitātes pirmskolas vecuma bērniem

Aktivitātes bērniem pirmskolas vecumā nepieciešamas tādas, kas palīdz bērnu vispārējai attīstībai, piemēram, nodarbības, kas attīsta motoriku. Noderēs gan vienkāršākas puzles, gan arī dažādi klucīši. Bērns var darboties viens vai arī vecāki var rotaļāties kopā ar bērnu. Un aktivitātes pirmskolas bērniem var izvēlēties tādas, kas palīdz veiksmīgāk sagatavoties skolai, piemēram, nodarbības un rotaļas, kas palīdz apgūt burtus un ciparus. 

2. Pirkstiņzīmēšana- šī aktivitāte ļaus attīstīt gan motoriskās iemaņas, gan apgūt krāsas, kā arī ļaus izpausties bērna radošojai dabai. Nepieciešama vien papīra lapa un guaša vai ūdenskrāsas. Un pēc tam tikai jāļauj bērnam darboties, ļaujot izpausties brīvi, otu vietā zīmēšanai izmantojot pirkstus vai plaukstas.

3. Spēle “Es ar savu aci redzu”- šī aktivitāte vecākiem palīdzēs izklaidēt bērnu, ja ilgāku laiku jābrauc mašīnā, un bērns sāk garlaikoties. Tomēr šo rotaļu var spēlēt arī pastaigājoties parkā. Viens no vecākiem bērnam pasaka, ko redz sev tuvākajā apkārtnē, piemēram, suni: “Es ar savu aci redzu kaut ko, kas sākas uz burta S”. Bērna uzdevums ir atminēt, ko mamma vai tētis redz. Var izdomāt, cik reizes bērns drīkst minēt. Kad bērns ir atminējis, bērns kādam no vecākiem liek minēt, ko viņš redz savā priekšā. Šī spēle var sagādāt ne tikai lielu jautrību, bet arī bērnam palīdzēs attīstīt domāšanu un paplašinās vārdu krājumu. Šādā veidā var arī mācīties alfabētu. Rotaļa būs piemērota bērniem, kuri tikko iemācījušies runāt, kā arī vecumā līdz 7 gadiem. 

Āra aktivitātes bērniem

Āra aktivitātes bērniem ir ļoti noderīgas jebkurā vecumā, pirmkārt, jau tiek ieelpots svaigs gaiss, kā arī tiek nodrošinātas bērniem tik ļoti nepieciešamās kustības. Pirms ļaut bērniem rotaļāties ārā, vecākiem noteikti ar bērniem jāizrunā tas, kādi ir drošības noteikumi dažādām aktivitātēm un kādi drošības pasākumi jāievēro, atkarībā no tā, vai aktivitātes notiek mežā, pludmalē vai piemājas pagalmā. Arī vecāki var droši iesaistīties aktivitātēs, lai pavadītu vairāk laika kopā ar bērnu.

Aktivitātes mežā

Aktivitātes mežā var būt dažādas, sākot no vienkāršas pastaigas, beidzot ar orientēšanos. Arī vecāki, liekot lietā izdomu, visvienkāršāko pastaigu var pārvērst jautrā un izglītojošā aktivitātē. Dažādas aktivitātes bērniem mežā palīdzēs ne tikai uzņemt tik ļoti nepieciešamo svaigā gaisa devu, bet arī ļaus satuvināties ar dabu.

4. Latvijas dabas iepazīšana- dodoties uz mežu garākā pastaigā, vecāki bērnam var sagatavot dažādus uzdevumus, kas palīdzēs viņam labāk iepazīt dabu. Var izveidot uzdevumu lapu, kur, piemēram, galvenais uzdevums ir mežā ieraudzīt noteiktus kokus, augus, dzīvniekus un putnus. Par katru atrasto vienību var piešķirt noteiktu punktu skaitu, par kuru sasniegšanu bērns var saņemt balvu. Ja bērni ir vairāki, viņus var sadalīt divās komandās- kura komanda savākusi visvairāk punktu, tā arī uzvarējusi. Aktivitāte piemērota visu vecumu bērniem.

5. Čiekuru mešanas sacensības- bērniem patīk savā starpā sacensties, tādēļ, ja uz mežu dodas bērnu grupa, tad var sarīkot sacensības čiekuru mešanā, kur uzvarētājs ir tas, kurš vistālāk aizmet čiekuru. Rotaļa būs interesanta bērniem līdz 10 gadu vecumam.

6. Herbārija vākšana- labs veids, kā iepazīt dabu bērniem, kas sasnieguši pusaudžu vecumu, ir mežā vākt herbāriju no dažādiem augiem. Mežā savāktās lapas var mājās izkaltēt un ielīmēt kladē, pierakstot katrai klāt nosaukumu. Bērniem tas palīdzēs ne tikai labāk apgūt bioloģijas vielu skolā, bet arī paliks kā laba piemiņa par gājienu uz mežu.

Aktivitātes pludmalē

Arī sauļošanos un peldēšanos var papildināt ar dažādām aktivitātēm, kas bērniem sagādās gan kustības, gan neizmērojamu prieku.

7. Pludmales volejbols – pusaudžiem noteikti patiks šī komandas spēle, kuru var spēlēt arī kopā ar pieaugušajiem. Tā prasa gan uzmanību, gan koordināciju, kā arī ļauj uzlabot fizisko sagatavotību.

8. Bumbas mētāšana- mazākiem bērniem piemērotāka būs pludmales bumbas spēlēšana, ko var spēlēt gan divatā, gan arī lielākā bariņā. Var rotaļāties gan pludmales smiltīs, gan arī ūdenī, ar nosacījumu, ka ir pietiekami sekls, un ka ūdenī neslēpjas stikli vai akmeņi.

9. Smilšu pils būvēšana- bērniem ļoti interesanta nodarbe pludmalē būs smilšu pils būvēšana, ko var veikt gan vienatnē, gan komandā. Mājas pagalmā var spēlēties arī smilšu kastē.


Uzbūvēto pili var izrotāt gan ar akmentiņiem vai gliemežvākiem. Alternatīva smilšu pils būvēšanai ir bedrīšu rakšana, kas patiks mazākiem bērniem.

berni cel pili no smiltim pludmale

10. Aktivitātes pludmalē pašiem mazākajiem- Arī bērniem līdz 2 gadu vecumam aktivitātes pludmalē var izvērsties brīnisķīgā piedzīvojumā. Mazuļiem patiks gan rakt bedrītes ar lāpstiņu, gan arī cept smilšu kūkas. Rotaļās noderēs arī pludmalē atrodamie akmentiņi vai gliemežvāki. 

Aktivitātes dārzā un pagalmā

Arī dārzs un piemājas pagalms bērniem var kļūt par brīnišķīgu vietu, kur nodarboties ar visdažādākajām aktivitātēm. Jebkuras aktivitātes bērniem brīvā dabā nāk par labu gan viņu veselībai, gan arī nodrošina to, ka bērns pavada laiku saturīgi, nevis, piemēram, sēžot pie datora ekrāna. 

Aktivitātēm dārzā un pagalmā piestāv klasiskās spēles, ar kurām uzaugušas vairākas paudzes, gan spēlējot kariņus, gan paslēpes.

11. Paslēpes- šī rotaļa ir klasika, ar kuru izaugušu daudzi bērni. Noteikumi ir pavisam vienkārši- spēles vadītājs skaita līdz 100, kamēr pārējie bērni slēpjas. Kad vadītājs izskaitījis līdz 100, viņš dodas meklēt pārējos.

12. Sunīši- vēl viena klasiska spēle, kas ļoti labi ļauj bērniem izkustēties. Viens spēlētājs ir ķērājs, kurš mēģina noķert kādu no pārējiem bērniem, tikko kā kādam pieskaras ar plaukstu, noķertais kļūst par ķērāju.

13. Augstāk par zemi- Spēle, kas ļaus izkustēties gan lieliem, gan maziem. Līdzīgi kā sunīšos, arī šeit viens ir ķērājs, bet pārējie cenšas aizbēgt. Atšķirība vien tā, ka šajā rotaļā bēgošie var patverties kādā vietā, kas ir augstāk par zemi. Ja visi bēgošie ir patvērtušies augstāk par zemi, tad par ķērāju kļūst tas, kurš ilgāk atradies vienā vietā uz kāda paaugstinājuma.

Sporta aktivitātes bērniem grupās

Sporta aktivitātes bērniem ne tikai sniegs gandarījumu par labi pavadīto laiku, bet arī nodrošinās labu fizisko sagatavotību. Bērni var izvēlēties bērnu trnasportlīdzekli un nodarboties arī ar individuālajām sporta aktivitātēm, kā, piemēram, riteņbraukšanu, braukšanu ar skrituļslidām vai skeitbordu, bet var arī sportot ar kādu kopā.

14. Basketbols- basketbols ir komandu spēle, kas liekus komentārus neprasa. Latvijā basketbols ir ļoti populārs ne tikai starp pieaugušajiem, bet arī bērnu vidū. Bērni un jaunieši arī var nodarboties ar strītbolu, kas ir ielu basketbols un jauniešu vidū ļoti iecienīts vasaras sporta veids.

15. Futbols- Futbols bērnu vidū vienmēr bijusie viena no iemīļotākajām nodarbēm vasarā. Turklāt futbols ne tikai attīsta komandas garu, bet arī stiprina kāju muskuļus un trenē fizisko izturību.

16. Āra boulings- ne tikai telpās var spēlēt boulingu, to var darīt arī ārā, vienīgais noteikums - lai būtu līdzena zeme. Komplektu āra boulingam var iegādāties veikalos, bet var arī pagatavot paši, izmantojot plastmasas pudeles, ko piepilda ar smiltīm. Kā boulinga bumbu var izmantot to pašu futbola bumbu.

Aktivitātes iekštelpās

Radošas aktivitātes bērniem palīdz attīstīt talantus, loģisko domāšanu, vienlaicīgi arī izklaidējot. Turklāt šīs aktivitātes piemērotas gan bērniem grupās, gan vienatnē un būs interesantas jebkurā vecumā.

17. Zīmēšana un krāsošana- šīs nodarbes ļauj attīstīt krāsu izjūtu un koncentrēšanās spējas. Lielākiem bērniem vecāki var dot uzdevumu uzzīmēt ko konkrētu, piemēram, kaķi.

berns kraso uz akmens

18. Dejošana un dziedāšana- Dejošana ļauj stiprināt fizisko sagatavotību un veido staltu stāju, savukārt dziedāšana sekmē veiksmīgu plaušu darbību.

19. Galda spēles- galda spēles var piemeklēt visdažādākajām gaumēm un vecumiem. Var spēlēt gan attīstošās, gan izklaidējošās spēles.

20. Grāmatu lasīšana- Grāmatu lasīšana bērniem palielina vārdu krājumu, rosina iztēli, kā arī trenē atmiņu. 

Pircējiem patika šis ieraksts

4/5
5 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?