Noderīgi padomi

Kas nepieciešams nodarbībām sporta zālē?

15 05 2023
virietis gatavojas treninam ar boksa cimdiem, lecamauklu un hantelem

Jauns gads - jauns sākums. Gadu mija vairs nav aiz kalniem, un šis ir laiks, kad cilvēki apņemas dažādas lietas, piemēram, sākt dzīvot veselīgāk, vairāk nodarboties ar sportu un pavadīt vairāk laika svaigā gaisā. Taču, lai nodarbotos ar sportu, ir nepieciešams gan piemērots sporta apģērbs, piemēram kvalitatīvs, ērts sporta kostīms, gan sporta apavi, citas gan sporta preces.

Ja esat nolēmis apmeklēt sporta zāli, galvenais, par ko vajadzētu padomāt, ir tieši piemērots sporta apģērbs, bet, ja nodarboties ar sportu gribat neizejot no mājas, lieti noderēs arī sporta inventārs, lai nodarbības padarītu ērtākas un efektīvākas. Vislabāk jau laicīgi atrast sev nepieciešamās sporta preces, lai, sākoties jaunajam gadam, varētu savu apņemšanos pildīt uzreiz.

Sporta apģērbs un apavi

Lai sporta nodarbības būtu patīkamas, ļoti svarīgi izvēlēties ērtu apģērbu un apavus. Tieši apaviem ir ļoti nozīmīga loma, jo nepareiza apavu izvēle var būt par iemeslu veselības problēmām. 

sieviete nodarbojas sporta zale

Sieviešu sporta apavi


Apaviem stingri jābalsta kāja, lai uz mugurkaulu būtu pēc iespējas mazāka slodze, tādējādi pasargājot to no traumām. Tāpēc treniņiem zālē ieteicami apavi ar cietu zoli, kā arī sporta apavus labāk izvēlēties pusizmēru lielākus nekā ikdienas apavus, jo kājai sporta apavos jājūtas brīvi. 

Vīriešu sporta apavi


Šobrīd populāra ir arī kāju testēšana, ar kuras palīdzību tiek noteikts, kādi apavi Jūsu kājām būs vispiemērotākie.

virietis trenejas sporta zale

Protams, arī sporta apģērbs un tā izvēle ir tikpat svarīga. Sievietēm ļoti svarīgi izvēlēties piemērotu sporta krūšturi, jo, sportojot ikdienas veļā vai nepiemērotā sporta apakšveļā, iespējams iedzīvoties muguras sāpēs, kā arī ādas iekaisumos. Tāpat, sportojot nepiemērotā apakšveļā, krūtis var zaudēt tvirtumu. 


 

Arī krekliņus un bikses ir jāizvēlas atbilstošus - nekādā gadījumā nevajadzētu valkāt sporta apģērbu, kas izgatavots tikai no kokvilnas, jo šis materiāls ļoti labi uzsūc mitrumu, kā rezultātā tas var nosprostot ādas poras un tādā veidā radīt izsitumus vai pat iekaisumus. Labāk izvēlēties speciālos sporta apģērbus, kas neuzsūc mitrumu un ļauj ādai elpot.

Noteikti jāpiemin arī zeķes. Tās it kā šķiet nesvarīgs sīkums, tomēr tām ir pietiekami liela loma sportojot. Zeķēm, tāpat kā citam sporta apģērbam, nevajadzētu būt izgatavotām no 100% kokvilnas - šādas zeķes apgrūtina ādas elpošanu, kā rezultātā kājas svīst, kā arī var tikt noberztas. Ieteicams izvēlēties sportam paredzētas zeķes. 


Vēl viens variants, nodarbojoties ar sportu, ir kompresijas zeķes, kuras uzlabos asins cirkulāciju, paātrinās muskuļu sasilšanu un kājām būs mazāka iespēja gūt sastiepumus un citas traumas. Šīs zeķes arī samazina nogurumu un kāju pietūkumu.

Sporta inventārs, darbojoties sporta zālē

Apmeklējot sporta zāli, nav nepieciešams pašam iegādāties tādas sporta preces kā svaru bumbas, preses solus vai citus milzīgus un dārgus trenažierus, tomēr ir lietas, kas ir noderīgas, lai nodarbības būtu patīkamākas un ērtākas. Daži piemēri, kādu inventāru ir vērts ņemt līdzi, dodoties uz sporta zāli:

  • Fitnesa cimdi - tie noderēs pie svaru celšanas, jo visbiežāk, cilājot stieņus, uz rokām rodas tulznas un noberzumi. Fitnesa cimdi ir veids, kā no tā izvairīties. Šie cimdi noderēs, pildot arī citus vingrinājumus, piemēram, pievilkšanos vai uzdevumus, kas izpildāmi uz grīdas.


sieviete fitnesa cimdos

  • Fitnesa josta - arī šis sporta inventārs noderēs pie svaru celšanas. Pildot dažādus uzdevumus ar smagumiem, ļoti svarīgi, lai mugurai būtu pēc iespējas lielāks balsts, tādējādi samazinot iespēju gūt kādu muguras traumu.


  • Frotē dvielītis - intensīvi pildot uzdevumus sporta zālē, izdalās sviedri un vislabāk tos nosusināt ar mīkstu frotē dvielīti. Noteikti vajadzētu izvairīties no raupjiem un asiem audumiem, jo svīstot uz ādas atveras poras, kā rezultātā āda kļūst jutīgāka, un, ja ādas nosusināšanai tiks izmantoti raupji audumi, tā var tikt traumēta.

Sporta inventārs, nodarbojoties ar sportu mājās

Ja vēlaties nodarboties ar sportu ne tikai sporta zālē, bet arī mājās, ieteicams izmantot sporta preces, kas padarīs sportošanu mājās ērtāku un drošāku, kā arī ļaus izmēģināt arvien jaunus vingrinājumus, lai treniņi mājās nekad nebūtu garlaicīgi. Daži piemēri, kādu inventāru izmantot, sportojot mājās:

  • Fitnesa paklājiņš - ar fitnesa paklājiņa palīdzību treniņi kļūs ērtāki. Šis sporta inventārs noderēs, pildot dažādus uzdevumus uz grīdas, piemēram, vingrinājumus vēdera vai muguras muskulatūrai.


 

sieviete trenejas majas uz paklajina

  • Vingrošanas bumba - ar vingrošanas bumbu iespējams veikt daudz un dažādus vingrinājumus, tāpēc šis aksesuārs būs lielisks palīgs, sportojot mājās.


 

sieviete trenejas ar vingrosanas bumbu

  • Vingrošanas riņķis - šis aksesuārs palīdzēs stimulēt vēdera muskulatūru un uzlabot ādas elastību. Ļoti noderīgs sievietēm pēc dzemdībām.


  • Līdzsvara spilvens - lieliska iespēja nodarbināt muskuļus, nepieceļoties no krēsla. Šis spilvens palīdz nodarbināt muguras muskulatūru, tādā veidā to arī stiprinot. Ļoti noderīgs cilvēkiem ar sēdošu darbu.


  • Lecamaukla - vienkāršs, taču ļoti efektīvs sporta inventārs. Palīdz gan dedzināt kalorijas, gan audzēt un stiprināt muskuļus, kā arī attīstīt fizisko izturību.


virietis lec ar lecamauklu

  • Vingrošanas un masāžas rullis - ar šī rīka palīdzību vari veikt gan dažādus vingrinājumus, gan izmantot to ķermeņa masāžai, kas atslābinās un stimulēs muskuļus.


Negaidiet, kad pienāks Jaunais gads, sagatavojieties nodarbībām sporta zālē laicīgi! Ieskatieties mūsu interneta veikalā 220.lv un izvēlieties sev vispiemērotāko sporta inventāru!

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?