Noderīgi padomi

Kā izvēlēties dārza traktoru?

Plaša dārza traktoru izvēle
26 02 2021
virietis ar darza traktoru plauj zali pagalma

Viens no galvenajiem siltās sezonas darbiem ir zāles pļaušana, šim darbam var izmantot arī dažādu zāles pļaušanas tehniku. Kad nopļautās zāles platība pārsniedz 20 ārus, parasti ir ieteicams izmantot dārza traktorus – šādas ierīces padara šo darbu daudz ātrāku un ērtāku. Tomēr šajā gadījumā ir ļoti svarīgi izvēlēties tieši Jūsu dārzam piemērotu tehniku – Jūs to viegli varēsiet izdarīt, iepazīstoties ar vairākiem būtiskiem kritērijiem.

Jauda

Tas, cik efektīvi Jūs varēsiet pārvarēt Jūsu pļavas nelīdzenumus un nopļaut garāku zāli, lielā mērā būs atkarīgs no šī aspekta. Mazāk jaudīga tehnika arī varēs tikt galā ar šādiem izaicinājumiem, taču tas prasīs nedaudz ilgāku laiku. Tātad, ja Jūs plānojat pļaut zāli kalnainā apvidū vai zināt, ka Jums bieži nāksies saskarties ar augstākiem augiem, ir vērts izvēlēties modeļus ar pēc iespējas jaudīgāku motoru. Pretējā gadījumā būs pietikami ar vidējās jaudas variantiem.

darza traktors plauj zali

Darba platums

Tas ir dārza traktora pļaušanas diametrs – jo lielāks tas ir, jo lielāku platību varēs nopļaut vienā reizē. Šis parametrs parasti svārstās aptuveni no pus metra līdz pusotram metram, taču lielāks darba platums ne vienmēr ir labāks. Jums ir rūpīgi jāizvērtē Jūsu dārza platība un jāizmēra tā šaurākās vietas. Būtu ideāli, ja dārza traktors varētu piekļūt pie jebkuras celtnes pagalmā un izvairīties no šķēršļiem uz ceļa – tad darbs faktiski būs maksimāli efektīvs.

Efektīvāku pļaušanu var ietekmēt arī riteņu izmērs. Jo lielāki tie ir, jo lielāka stabilitāte būs jūtama nevienmērīgā vai stāvā reljefā, kā arī būs daudz ērtāk braukt pa dubļiem.


Zāles izkraušanas veids

Šajā gadījumā Jums būs iespēja izvēlēties no divām dažādām iespējām:

  • Zāles savākšana. Šādai tehnikai ir īpaši konteineri nopļautās zāles savākšanai. Šo konteineru lielums parasti svārstās no 250 līdz 500 litriem – jo lielāks ir šis parametrs, jo retāk būs jāpārtrauc darbs, lai iztukšotu tvertni. Šādus modeļus ir ieteicams izvēlēties, ja ir iespēja nopļauto zāli kompostēt vai arī Jūsu pagalmā ir pietiekami daudz vietas tās iznīcināšanai. Šādi dārza traktori radīs sakoptāku vidi, taču pats darbs ritēs nedaudz lēnāk. Turklāt, zāle būs jāpļauj ne retāk kā vienu reizi nedēļā.
  • Zāles izmešana. Šāda pļaušanas metode ir efektīvāka – tāpēc ātru rezultātu iegūšanai ir ieteicami dārza traktori ar sānu vai aizmugurējo zāles izmešanu. Tomēr, ja Jūs pļaujat zāli arī ap puķu dobēm vai blakus kaimiņu pagalmiem, šī nebūs labākā izvēle. Dažiem no šiem modeļiem var būt arī mulčēšanas funkcija: tad Jūs ne tikai nopļausiet zāli, bet arī mēslosiet zemi. Tiesa, šāds process aizņems nedaudz vairāk laika.

labakie darza traktori vasarnicai

Transmisija

Šeit Jums atkal ir divas izvēles iespējas:

  • Mehāniskā transmisija. Šī ir - aizvien izplatītāka vadības metode, jo tas nozīmē, ka Jums katru reizi būs jāapstājas, lai pārslēgtu pārnesumu. Tiesa, ja Jūs pļausiet zāli pietiekami līdzenā zonā, kur nav lielu šķēršļu, Jums nebūs bieži jāmaina pārnesumi, tāpēc Jūs pat nejutīsiet šīs neērtības. Turklāt, starp šādiem dārza traktoriem var atrast gan ļoti efektīvus, gan ļoti ērtus modeļus.
  • Automātiskā (hidrostatiskā) transmisija. Šī ir – daudz ērtāks vadības veids, kas ļauj pārslēgt pārnesumus braukšanas laikā. Šāds risinājums nodrošina daudz lielāku efektivitāti.

Citi svarīgi aspekti

Lai atvieglotu galīgo lēmumu, ir jāņēm vērā arī sekojošās nianses:

  • Dārza traktora izmērs. Tas ir cieši saistīts ar darba zonu, taču, ja šīs iekārtas uzglabāšanai ir ierobežots vietas daudzums, Jums noteikti ir jāpārliecinās, ka tas iekļausies paredzētajā vietā.
  • Pļaušanas augstuma regulēšana. Vislabāk, ja traktors varēs piedāvāt vairākas dažādas augstuma asmeņu pozīcijas: tad, saskaroties ar izciļņiem uz zemes, Jūs ātri varēsiet no tiem izvairīties. Daži modeļi piedāvā iespēju to izdarīt, pat neizkāpjot no šīs tehnikas.
  • Rāmis. Jo izturīgāks ir rāmja materiāls, jo vieglāk šai ierīcei ir izturēt lielākas slodzes un absorbēt stiepes un pārrāvuma spēkus. Tas nozīmē, ka galvenie traktora mehānismi būs daudz labāk aizsargāti. Dažiem rāmjiem ir arī āķis – ja Jūs plānojat šai tehnikai piestiprināt arī piekabi, tad tas noteikti noderēs.
  • Komforts. Lai padarītu šo darbu dārzā vai pagalmā ne tikai vienmērīgu, bet arī ērtu, ir vērts padomāt par papildu priekšrocībām. Ērti izvietots vadības panelis, ērts sēdeklis, dzērienu turētājs, stūres pastiprinātājs – šīs ir tikai dažas priekšrocības, ko labākie dārza traktori varēs Jums piedāvāt.

efektivs zales plausanas risinajums ar darza traktoru

Izvērtējot visus šos kritērijus, Jūs ātri un efektīvi izlemsiet, kāds dārza traktors Jums ir vislabākais. Šīs tehnikas dažādība ir diezgan bagātīga, tāpēc jebkurā gadījumā Jūs noteikti atradīsiet vispiemērotāko.

Pircējiem patika šis ieraksts

3.4/5
11 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?