Noderīgi padomi

Silta aitas vilnas sega ir labākā dāvana?

10 09 2021
gulta ar siltu aitas vilnas segu

Cik gan bieži nākas dzirdēt, ka dažādas preces ir “lieliska dāvana”. Parasti – “tuvajiem un mīļajiem”. Tas, protams, ir ļoti jauki, bet – svarīgi neaizmirst arī par sevi un apgādāt sevi ar lieliskām lietām. Viena no tām – silta aitas vilnas sega! Tālāk ir 5 iemesli, kādēļ šī investīcija ir Jūsu naudas vērta! (Un – varbūt kāds arī būtu pelnījis to saņemt dāvanā.)

Nepārspējama termoregulācija

Daba ir nepārspējama savos risinājumos – vilna (dabiskākā no šķiedrām) ir piemērota gan lietošanai aukstā laikā, gan arī siltā. Materiāls ir elpojošs, līdz ar to vēsā laikā sildīs, bet karstā laikā neļaus pārkarst.


Lieliska mitruma uzsūkšana

Sen senos laikos, kad Latvijā vēl bija sniegiem bagātas ziemas un bērni pagalmos pikojās, nereti cimdiņi samirka. Bet, tā kā tie bija adīti no tīras vilnas, tie joprojām sildīja rokas. To nespēj neviens cits materiāls – turpināt sildīt arī paaugstināta mitruma apstākļos. Vilna ir higroskopisks materiāls – tā spēj uzsūkt mitrumu, nezaudējot savas īpašības.

Tas pats darbojas arī attiecībā uz segām – tos, kurus naktīs nomoka karstuma viļņi vai arī kuri vienkārši daudz svīst, vilnas segas spēs pasargāt vislabāk, nodrošinot vienmērīgu temperatūru visu cauru nakti.

Variācijas iespējas

Mūsdienu aitas vilnas segas ir vieglas un mīkstas. Un daudzi ražotāji piedāvā arī divpusējas segas – viena puse ir pūkaināka, otra – gludāka. Sedzot pūkaināko pusi tuvāk ķermenim, zem segas būs siltāks, sedzot gludo – var pārslēgties uz vasaras režīmu, nemainot segu. Tas īpaši noder tiem, kas dzīvo paneļu mājās, kuras vasarās ļoti sakarst – ar šo segu var turpināt segties visu cauru gadu, temperatūra būs patīkama.

bieza silta aitas vilnas sega bez parvalkasilta aitas vilnas sega ar gludu un pukainu pusi

Pašattīroša

Jā, tieši tā – īsta vilna pati spēj attīrīties (tāpēc aitas pirtiņas neceļ). Vilnas segu ieteicams kopt līdzīgi kā jebkuru vilnas apģērbu – to vēlams regulāri vēdināt un izpurināt. Ja šķiet, ka sega ir zaudējusi svaigumu, ieteicams to iznest ārā saulē un vējā.

Ja gadījies notraipīt segu ar kādiem šķidrumiem, to var tīrīt arī ķīmiski. Bet – atšķirībā no sintētiskiem materiāliem, vilnas šķiedra pati viegli atbrīvojas no dažādiem vienkāršiem netīrumiem, atliek vien izpurināt un izvēdināt.


Izturīga

Pareizi kopti, vilnas izstrādājumi ārkārtīgi ilgi saglabā savas īpašības un labo izskatu. Katra vilnas šķiedra ir spirāles formā. Lai arī kā to locītu, burzītu, staipītu vai saspiestu, tā vienmēr tieksies atjaunot sākotnējo izskatu. Laika gaitā šī īpašība nemazinās, līdz ar to vilnas izstrādājumi ļoti ilgi saglabā mīkstumu un ir pūkaini.

Kā lietojama aitas vilnas sega, lai tā kalpotu maksimāli ilgi?

Vilna ir ilgmūžīgs materiāls. Ikdienā nēsājamu vilnas drēbju kopšana ir nedaudz piņķerīga (jāmazgā saudzīgā režīmā, nedrīkst likt veļas žāvētājā, jāžāvē līdzeni izklātā veidā), savukārt ar segām ir daudz vienkāršāk – ja sega tiek izmantota gulēšanai, ne kā pleds, ieteicams to ievietot kokvilnas vai linu pārvalkā. Pārvalks to aizsargās no ārējiem netīrumiem, kā arī pasargās gulētāju no kodīgajām vilnas sprodziņām. Pāris reizes sezonā ieteicams izpurināt un izvēdināt svaigā gaisā, un būtībā tas arī viss!


Kur iegādāties labākās vilnas segas?

Aitas vilnas segas par pieejamām cenām un dažādos izmēros ir pieejamas interneta veikalā 220.lv. Gan mazas bērnu sedziņas, gan lielum lielas segas, zem kurām mierīgi varēs sagulēt visa ģimene. Tāpat pieejami arī aitas vilnas spilveni, kas, pateicoties labajai gaisa caurlaidībai, palīdz saglabāt sejas ādu svaigu un starojošu.


Ja šķiet, ka ir laiks iepriecināt sevi (tam vienmēr ir laiks), ielūkojieties interneta veikalā 220.lv un izvēlieties savu mīksto aitas vilnas segu jau tagad!

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?