Kāds grils būs vislabākais vasaras grilēto ēdienu pagatavošanai?

Kādu grilu izvēlēties?

Šodien plašajā grilu klāstā var viegli apjukt, lai vieglāk izvēlēties paskaidrošu, par grilu atšķirībām un priekšrocībām starp līdzīgiem produktiem.

Viegli apcepti dārzeņi, kūpinātas ribiņas, kraukšķīgi vistu spārniņi, grilēts siers un cepta zivs uz oglēm… to visu var baudīt grila restorānos un pagatavot paša pagalmā vai “zaļumos” uz griliem!

Grili iedalās pēc to kurināmā / enerģijas resursu veidiem:

*mangals tiek kurināts ar malku un kokoglēm,

*kokogļu grili tiek kurināti ar oglēm, kas veidotas no koksnes,

*gāzes grili tiek kurināti ar butāna gāzi pārsvarā no baloniem,

*elektriskās galda virsmas grils patērē elektroenerģiju,

*kūpinātava tiek kurināta ar malku.

Taču izvēloties atšķirības varētu korelēt starp ekoloģiskāka vai ekonomiskāka izvēle, ērtībām to lietošanā un pagatavotā ēdiena garšā. Izdarot izvēli ģimenē, kuru grilu iegādāties vajadzētu ļaut tam, kurš uz grila gatavos visbiežāk.

Foto: haberkibris.com

Mangals jeb grils

Mangala iekurināšana ir rituāls, kurš prasa prakstiskas iemaņas. Parūpējoties par smalkiem un sausiem skaliņiem, var vieglāk iekurināt malkas grilu. Jārēķinās ar laiku pirms gatavošanas, kas nepieciešams, lai malka izkurtos un ogles būtu pietiekami karstas.

Tā ir ēst pagatavošanas iekārta, ko spēs novērtēt gardēži, jo aromātu, kuru šašliks iegūst malkas dūmos ir tieši tik smeķīgs. Malkas ogles dūmo vairāk kā gatavās kokogles, gāzes un elektriskie grili.

Foto: shutterstock.com

Mangalā gatavojot ēdienu, nepieciešams uzraudzīt un kontrolēt ēdiena gatavību, temperatūru un ogļu stāvokli, lai rezultāts būtu vienmērīgs un atbilstu cerētajam.

Kokogļu grils

Protams, favorīts starp kokogļu griliem ir izturīgs keramiskais kokogļu grils Keramiskais Kamado Grils Nordgarden.

Kamado – tas ir vairāk, nekā parastais grils. Tas ir grils ar kūpināšanas un cepeškrāsns funkcijām.

Foto: kamadojoe.com

Temperatūras diapazons 82–399 °C. Šiem ogļu griliem piemīt lieliska siltumizolācija, spēja turēt ļoti augstu un ļoti zemu temperatūru, padarot tās ideāli piemērotas grilēšanai un kūpināšanai.

Cepšanas virsmas diametrs 54,4 cm

Foto: onpointbbq.com

Pievienojot oglēm nedaudz koka šķeldas, varēsiet pagatavot gardu aromātisku gaļu. Pateicoties keramiskā grila spējām saglabāt siltumu, tajā var sasniegt augstu temperatūru un uzturēt to ar gaisa plūsmas precīzu regulēšanu uz grila un ar apakšējiem aizbīdņiem. Augsta temperatūra ir ideāla burgeru un desiņu cepšanai, zemāka temperatūra – ilgākai lielāku gaļas gabalu cepšanai.

Keramiskie grili parasti ir ļoti universāli. Tos var izmantot gan grilēšanai, kūpināšanai, gan picas, maizes, pīrāgu vai cepumu cepšanai.

Gāzes grili

Ērti ikdienas izmantošanai vasarnīcā vai privātmājā, ļauj gatavot ēdienu pilnībā kontrolējot procesu ar temperatūras vienmērīgumu. To spēs novērtēt cilvēki, kuri augstu novērtē ērtību – iekurināšanai nepieciešams atgriezt rokturi. Gāzes grils ir gatavs ēdiena gatavošanai jau pāris minūtes pēc ieslēgšanas.  

Foto: booking.com

Elektriskā grila virsma virtuvē

Alternatīva ogļu grilam ir elektriskā virsma Philips , kas ir izstrādāta pilsētnieciskiem gardēžiem, kuru kaislība ir grilēts ēdiens neatkarīgi no laika apstākļiem un sezonalitātes..

Tā lietošana ir īpaši piemērota pastāvīgai gatavošanai un virsmas ērti kopjamas trauku mazgājamā mašīnā , turklāt uzglabāšana aizņem patīkami maz vietas, jo tas ir piemērots sāniskai (vertikālai) uzglabāšanai, līdz nākamajai gatavošanas reizei.

Foto: philips.lv

Virsma uzsilst vienmērīgi un ir pietiekami bieza, lai spētu pagatavot arī sasaldētu produktu bez iepriekšējas atlaidināšanas un izveidot kraukšķīgo virskārtu, kas ir tik raksturīga grilētjiem ēdieniem.

Kūpinātava

Aukstās kūpināšanas krāsns paredzēta zivs, gaļas un putnu gaļas kūpināšanai.

Ikviens gaļas cienītājs ir pārliecinājies, ka visgardākā ir pašu mājas kūpinātavā pagatavotā gaļa. Augšējā nodalījumā ir kūpināšanas režģi un panna lieko tauku notecēšanai, apakšējā nodalījumā kurās malka. Lai gan kūpināšanai vispopulārākā un ieteicamākā alkšņa malka, tomēr arī citu koku koksne (ābeļu, kļavas, ozola, bumbieres, bērza, ceriņu un ķiršu) spēj piedot gaļai un citiem kūpinājumiem bagātīgāku garšu buķeti.

Foto: onpointbbq.com

Kūpināšanas krāsnīs ir tērauda stienis gaļas pakāršanai un režģi no nerūsējošā tērauda. Būtisks ir mehāniskais termometrs, temperatūra kūpināšanā ir ļoti svarīga. Aukstās kūpināšanas krāsns darba temperatūra – sākot no 50’C grādiem (ne augstāka par 70’C!).

Vēlams, lai kāsns apdare ir ar karstumizturīgu krāsu, lai tā ilgāk saglabātu izskatu.

Piederumi griliem

Uz elektriskās galda virsmas grila var darboties ar esošaliem virtuves instrumentiem, ievērojot sildvirsmas lietošanas īpatnības, taču pārējiem griliem un kūpinātavām pie atklātas liesmas ir daudz piederumu, kas gatavošanas procesu uz griliem padara par patiesi baudāmu nodarbi.

Cimdi, iesmi, speciālu formu restes un standziņas gatavošanai, kā arī birstītes un ķīmija restu tīrīšanai.. Arī pārsegs grilam ir ļoti noderīgs, saglabājot tīru grilu līdz pat nākošajai gatavošanas reizei.

Lai iekurtos malka grilā vai kūpinātavā var izmantot presētas ogļu briketes, tās iekurina vispirms un uz karstajām oglēm akurāti kārto malkas pagales.

Lai arī iekurināšana ar degšķidrumu iekuršanās laiku paātrina pat vairākas reizes, degšķidrums ir ugunsnedrošs, piemīt specifisks aromāts, labāk ir izvēlēties uz petrolejas bāzes – mazāks specifiskais aromāts un mazāk sintētisks saturs. izmantošanā vajadzētu ievērot piesardzību.

Lai ērti varētu izdarīt savu izvēli, skaties šeit !  

Xnet.lv sagādās Tev grilu ar visiem piederumem, lai vari baudīt lielisku maltīti ar grilētiem gardēžu labumiem!

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.