Noderīgi padomi

Gāzes vai kokogļu grils – priekšrocības un trūkumi

Plaša izvēle gāzes griliem
04 05 2020
garsigs ediens tiek pagatavots uz kokglu grila

Nav nekā patīkamāka, kā pēc garas un smagas dienas pārnākt mājās no darba un baudīt maltīti, kas nākusi tik tikko no grila. Katram, protams, ir savs viedoklis par to, kā gatavot un kādu grilu izmantot, lai sasniegtu labāko rezultātu. 

Pastāv divi galvenie grilu veidi - gāzes un kokogļu grils. Kā jebkurai citai lietai, katram no tiem ir savas priekšrocības un trūkumi.

Ja Jūs iegādājaties kaut ko, kas neatbilst Jūsu vajadzībām un vēlmēm, Jūs to noteikti neizmantosiet, tādējādi tiek izšķiesta nauda. 

Tādēļ, pirms dodaties uz veikalu, lai iegādātos sen kāroto grilu, apskatiet dažas svarīgas lietas, kas būtu jāņem vērā, lai grils kļūtu par noderīgu pirkumu, nevis pamatīgu naudas izšķiešanu.

Gāzes grils

Viena no lielākajām gāzes grila priekšrocībām ir tā, ka nav jāgaida, kamēr izveidosies ogles. Daudzi cilvēki, kas izmanto šo grila veidu, dara to ērtuma dēļ – gāzes grilu ieslēdz un tas jau tūlīt ir gatavs lietošanai. 

Šāda veida grilam ir vēl dažas priekšrocības:

  • Vieglāk kopjams, nekā kokogļu grils;
  • Iespējams savienot ar mājokļa gāzes vadu, nodrošinot nepārtrauktu darbību;
  • Bieži ir komplektā ar dažādiem aksesuāriem. Piemēram, dūmu kaste, kas sniedz iespēju pagatavot maltīti, kas līdzinās uz kokogļu grila pagatavotam ēdienam.
  • Izdala tvaiku, kas piešķir maltītei mitrumu, līdz ar to ēdiens ir sulīgs.

Daži gāzes grili ir paredzēti gan gāzes, gan kokogļu izmantošanai, tādējādi iespējams starp tiem pārslēgties. 

Diemžēl šie grili mēdz būt dārgi un tiem ir arī citi trūkumi:

  • Tā kā grils ir pieslēgts pie gāzes vada, tam ir ierobežota mobilitāte;
  • To ir grūti pārvietot, jo tas ir smags, tam ir daudz detaļu;
  • Neparedzēti uzliesmojumi var radīt ugunsbīstamas situācijas;
  • Nav tik karsts kā kokogļu grils, tādēļ var nākties maltīti gatavot ilgāk. 

Kokogļu grils

Viena no lielākajām kokogļu grila priekšrocībām ir tā, ka šāda veida grili ir ievērojami lētāki nekā gāzes grili. Daudzi cilvēki šāda grila kurināšanai izmanto gan ogles no iepakojumiem, gan koksnes materiālu, kuru pārvērš oglēs. 

Papildus zemajām izmaksām, kokogļu grilam ir vēl dažas priekšrocības:

  • No vienas puses nedaudz drošāki, jo, atšķirībā no gāzes grila un tiešas liesmas, tie visbiežāk nodrošina karsēšanu;
  • Viegli pārvietojami un pārnēsājami;
  • Karstāks nekā gāzes grils, tādējādi var pagatavot ātrāk;
  • Daudzi dod priekšroku dūmu aromātam, ko nodrošina kokogļu grils.

Par spīti visām šīm brīnišķīgajām priekšrocībām, liela daļa cilvēku nevēlas kokogļu grilu, jo, kamēr uzkarst ogles, ir jāgaida diezgan ilgs laiks. Pat, ja grils ir aprīkots ar efektīvu skursteņa sistēmu, var paiet 15-20 minūtes, līdz ogles sasniedz tām nepieciešamo temperatūru.

Diemžēl, kokogļu grilam ir vēl pāris trūkumi: 

  • Ogles rada netīrību, un, lai no tām atbrīvotos, nepieciešama pamatīga apkope;
  • Pārtikā var nokļūt pelni;
  • Ja gatavo ilgu laiku, nepārtraukti jāpievieno ogles;
  • Nav papildu funkcijas un aksesuāri;
  • Atkarībā no tā, vai uguns iegūšanai tiek izmantotas pašuzliesmojošas kokogles vai degšķidrums, var izdalīties nepatīkama petroķīmiska smaku. Šī smarža var iesūkties gatavotāja apģērbā un arī ēdienā;
  • Tā kā nav iespējams kontrolēt temperatūru, var rasties dažādas ugunsbīstamas situācijas;
  • Tieši pakļauts apkārtējai videi un laikapstākļiem.


Par spīti visam, noteikti nevar viennozīmīgi apgalvot, ka gāzes grils ir labāks par kokogļu grilu. Pirms izvēlaties un iegādājaties grilu, noteikti rūpīgi apdomājiet itin visus aspektus un izvērtējiet šajā rakstā apkopotās priekšrocības un trūkumus. 

Esiet uzmanīgs! 

Pircējiem patika šis ieraksts

4.3/5
3 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?