Noderīgi padomi

Kā izvēlēties siltumnīcu?

Plaša izvēle siltumnīcām
17 03 2021
siltumnicu veidi un izveles kriteriji

Lai pilnībā izmantotu siltumnīcas priekšrocības, Jums nav jābūt dārza ekspertam. Siltumnīcas ļauj pagarināt veģetācijas sezonu un uzturēt augiem labvēlīgu pastāvīgu klimatu, pasargājot tos no aukstuma vai pārmērīgas lietusgāzes. Tāpēc, ja meklējat jaunu siltumnīcu vai esat nolēmis veco aizstāt ar jaunu, šie padomi palīdzēs izvēlēties labāko variantu.

siltumnica pavasaris darzs

Kāpēc pirkt jau uzceltu siltumnīcu?

Ja Jums joprojām ir šaubas, vai labāk ir pašiem būvēt siltumnīcu vai iegādāties to jau uzceltu, Jums palīdzēs izlemt šādas izgatavoto modeļu priekšrocības:

  • Ietaupa laiku. Šādas konstrukcijas ir vieglāk transportējamas, un tām pievienotas būvniecības instrukcijas, tāpēc ir iespējams uzcelt siltumnīcu bez lielām pūlēm pat tiem, kas to dara pirmo reizi.
  • Nav jāuztraucas par papildu detaļām. Komplektos vienmēr atradīsiet visas detaļas uzstādīšanai - lielākās tiks nekavējoties nostiprinātas un sametinātas, tāpēc būvniecības laikā Jums nebūs papildu rūpes.
  • Tiek nodrošināta ilgmūžība. Kad pats esat uzcēlis siltumnīcu, Jums katru gadu jārūpējas par lielākiem vai mazākiem atjaunošanas darbiem. Tikmēr kvalitatīvas, jau pabeigtas siltumnīcas var kalpot vismaz piecus gadus.


Vissvarīgākais ir izvēlēties siltumnīcas atrašanās vietu

Lai nākotnē izvairītos no papildu raizēm, vispirms ir svarīgi noskaidrot, kā būvēt siltumnīcu un kur to vislabāk darīt. Apsverot, kur jaunajai siltumnīcai vajadzētu būt, Jums jāizvēlas šāda vieta:

  • Saulē bez ēnas;
  • Tālu no augstiem kokiem;
  • Uz līdzenas, drošas virsmas;
  • Viegli pieejama no visām konstrukcijas pusēm (tas padarīs siltumnīcu vieglāk tīrāmu un kopjamu).

Ieteicams paturēt prātā arī šādus padomus:

  • Ja iespējams, šī konstrukcija būtu jākonstruē tā, lai tās gareniskās sienas būtu vērstas uz austrumiem un rietumiem, un tās gali būtu vērsti uz ziemeļiem un dienvidiem. Tas uzturēs optimālo temperatūru.
  • Piestiprinot to pie jau esošas sienas, vislabāk ir izvēlēties dienvidu pusi.
  • Ja iespējams, mēģiniet aizsargāt siltumnīcu no vēja vai izvēlieties zemes gabala visatvērtāko vietu.

tomati aug siltumnica

Izlemiet par izmēru

Zinot siltumnīcas konkrēto vietu, Jūs skaidri zināt, kāda izmēra ēka būs piemērota. Tomēr, ja Jūs nevēlaties uzstādīt siltumnīcu uz balkona, Jums būs ļoti dažādas izvēles iespējas. Protams, šis aspekts būs atkarīgs arī no tā, kādas kultūras Jūs plānojat tajā iestādīt - pundurdārzeņiem var būt zemāka siltumnīca, bet lielākiem produktiem būs vajadzīga daudz augstāka siltumnīca. Eksperti iesaka izvēlēties pēc iespējas lielāku variantu - tad Jūs izvairīsieties no papildu rūpēm, ja izlemsiet iestādīt vēl vairākaugļus vai dārzeņus.

Augstuma ziņā tas būs svarīgi ne tikai augiem, bet arī Jums - ja siltumnīcā varat ērti stāvēt, rūpēties par ražu būs daudz vieglāk. Tāpēc, kad vien iespējams, mēģiniet izvēlēties pēc iespējas augstāku modeli - tas ietaupīs zemes platību, un Jūs izmantosiet siltumnīcas augstumu, izmantojot plauktus vai pakaramos podus.

Lai atvieglotu visus aprēķinus, noderīga būs arī šāda informācija:

  • Siltumnīcas standarta platums ir 3 metri (precīzāk - 2,87 m), un garumi mainās ik pēc 2 metriem - Jūs pats varat aprēķināt siltumnīcas platību.
  • Uzstādītās siltumnīcas vidū jābūt 1-2 kvadrātmetriem.
  • Uz kvadrātmetru ieteicams stādīt apmēram 4-5 tomātu stādus. Ievērojot šo noteikumu, Jūs varēsiet aprēķināt, kāda izmēra siltumnīca Jums ir nepieciešama.

Siltumnīcas segums

Siltumnīcām tiek izmantoti vairāki dažāda veida pārklājumi, no kuriem atkarīgas arī noteiktas īpašības.

Siltumnīcas ar PVC plēvi

Viegls, efektīvs un ekonomisks - tas ir visizplatītākais PVC materiāla siltumnīcu apraksts. Iekšpusē augiem draudzīgā temperatūra tiek lieliski uzturēta, un, tā kā pats materiāls ir pietiekami viegls, šādu siltumnīcu ir viegli uzbūvēt vai pārvietot. Turklāt tiem ir ārkārtīgi laba cena, tāpēc tie ir pieejami ikvienam, kurš sapņo par šīs būves celtniecību savā dārzā. Tātad, ja, apsverat, kā izvēlēties siltumnīcu, cena Jums ir viena no vissvarīgākajām niansēm, šajā gadījumā Jūs noteikti nebūsiet vīlušies.


Tomēr jāatzīmē arī tas, ka šāda veida ēkām nav vislabākās siltumizolācijas, un plēve nevar lepoties ar iespaidīgu izturību. Ja Jūs neplānojat ilgi saglabāt šo siltumnīcu, šai iespējai vajadzētu attaisnot Jūsu cerības, bet, ja vēlaties augstāku kvalitāti, izvēlieties spēcīgāku, nedaudz dārgāku materiālu.

Polikarbonāta siltumnīcas

Polikarbonāta siltumnīcām, kas efektīvi bloķē UV starus, ir arī vairāk pozitīvu īpašību - tās arī labi saglabā siltumu, ir izturīgas un uz tām neattiecas dažādas vides ietekmes. Tas arī nosaka šo būvju ilgmūžību. Šajā ziņā šādas siltumnīcas ievērojami pārspēj plēves. Turklāt tā var izvairīties no augu pārkaršanas un sadegšanas, un montāžas un apstrādes darbiem arī nav vajadzīgas īpašas pūles. Šo iemeslu dēļ, apsverot, kuru siltumnīcu izvēlēties, tas ir gandrīz vispopulārākais risinājums.


Lai arī šo siltumnīcu cena ir nedaudz augstāka nekā ar PVC plēvi pārklātām, izmantojot internetveikala 220.lv īpašos piedāvājumus, Jūs tās iegādāsieties par lieliskām cenām. 

Stikla siltumnīcas

Stikla siltumnīcas ir daudz retāk sastopamas - lai arī tās var kļūt par izturīgu dārza būvi - apdare joprojām ir diezgan trausla un ar nelielu formu daudzveidību.Lai šāda ēka kalpotu ilgāk, tā ir īpaši jāaizsargā no vēja un kokiem. Šāda veida modeļi var piedāvāt labu siltumizolāciju, taču iekštelpu temperatūra jāuzrauga ļoti karstās dienās. Tomēr, ja Jūsu audzētajiem produktiem ir nepieciešama maksimāla saules gaisma, to caurspīdīguma dēļ šādas siltumnīcas būs gandrīz vislabākā izvēle.

Strukturālie elementi

Svarīgs ir ne tikai siltumnīcas segums, bet arī materiāli, no kuriem izgatavoti to rāmji:

  • Alumīnija siltumnīcu rāmji ir izturīgi, izturīgi pret rūsu un salīdzinoši viegli. Ņemiet vērā, ka vasarā tie var būt karstāki un ziemā vēsāki. Mazā svara dēļ šie rāmji bieži tiek piestiprināti pie tērauda rāmja uz zemākas virsmas.
  • Plastmasas rāmji ir lēta izvēle, kas vislabāk piemērota mazākām siltumnīcām. Tos bieži pārklāj ar plastmasas plēvi, kas lieliski izkliedē gaismu. Tomēr, tāpat kā alumīnija rāmji, tie arī bieži tiek piestiprināti pie tērauda konstrukcijām, lai palielinātu to maksimālo saglabāto svaru.
  • Tērauda rāmji un citas konstrukcijas, iespējams, ir vispopulārākās, jo šis materiāls ir īpaši izturīgs un iztur lielu svaru, tādēļ, ja Jūs meklējat izturīgu un ilgstošu siltumnīcu, ir vērts pievērst uzmanību šai iespējai.

Formas izvēle

Tirdzniecībā visbiežāk izmantotās siltumnīcas ir:

  • Izliektas. Tās ir apaļas formas modeļi.Speciālisti norāda, ka arkveida ēkas ir vieglāk uzbūvējamas un izturīgākas, kā arī vieglāk aizsargājamas no sniega, taču šī izvēle bieži ir atkarīga no dārza vispārējā sastāva un dārzeņiem un citiem audzētajiem augiem.
  • Slīpas. To forma atgādina vasarnīcu - šādiem modeļiem dod priekšroku tie, kuriem patīk klasisks ēku izskats. Slīpām siltumnīcām ir arī skaists izskats, un tajā pašā laikā tās ļauj Jums maksimāli izmantot visu šīs ēkas teritoriju. Šādās ēkās ir daudz vietas, lai augi dīgtu uz augšu.
  • Pilienu formas. Arvien lielāku uzmanību pievērš pilienveida siltumnīcām, kuras izskatās ārkārtīgi atšķirīgas un ir pietiekami augstas, lai varētu uzņemt augstus augus.. Tātad, ja Jūs meklējat starpposma iespēju starp iepriekš minētajiem veidiem, šim modelim vajadzētu attaisnot Jūsu cerības.

augi sak augt siltumnica

Citi svarīgi aspekti

Apsverot, kā izvēlēties siltumnīcu, jāņem vērā arī šādi aspekti:

  • Siltumnīcas durvis. Siltumnīcas ar vienām durvīm ir standarta variants, taču, ja siltumnīca ir ļoti liela, būtu vērts padomāt par modeli ar divām durvīm - tad tiks nodrošināta labāka ventilācija.
  • Pamati. Siltumnīcām parasti nav nepieciešama papildu sarežģīta stiprināšana - daudzas no tām ir piestiprinātas pie zemes ar stiprinājuma kājām. Tomēr ir vērts pārbaudīt, vai arī pamati ir iekļauti. 
  • Ventilācija. Šī ir viena no būtiskākajām lietām, kas novērš mitruma uzkrāšanos un rada augiem draudzīgu atmosfēru. Lai gan daudzās siltumnīcās pie durvīm ir ventilācijas atveres, maksimālas efektivitātes nodrošināšanai Jums tomēr vajadzētu parūpēties par siltumnīcas jumta logu vai ventilatoru.
  • Automātiskie atvērēji. Pat ja siltumnīcā ir ventilācijas atveres, jumta logs vai durvis, Jums tās būs jāatver pašam, lai vēdinātu telpu. Šādos gadījumos ir vērts apsvērt automātiskos atvērējus, kas atkarībā no temperatūras siltumnīcas iekšpusē atver vai aizver atbilstošās atveres. Tas nozīmē, ka Jūs varēsiet tērēt vēl mazāk laika un uzmanības augu kopšanai. Šādi izstrādājumi darbojas bez elektrības, taču tos vajadzēs iegādāties papildu.
  • Citi papildu piederumi. Parūpējieties arī par papildu siltumnīcas piederumiem - mūsu sortimentā atradīsiet ļoti daudz dažādus piederumus. Augu stiprinājumi, starpsienas, apūdeņošanas sistēmas, plaukti, sliežu ceļu atdalīšana - tikai dažas no populārākajām iespējām. Vislabāk ir iepriekš iztēloties, kāds būs siltumnīcas interjers: tad atliek tikai rūpēties par vissvarīgākajām detaļām šīs vīzijas īstenošanai.


Pievēršot uzmanību visiem šiem aspektiem, Jūs noteikti izvēlēsieties siltumnīcu, kas atbilst visām Jūsu vajadzībām un būs piemērota Jūsu dārzam vēl daudzus gadus uz priekšu. Tad atliek izdomāt, kā sagatavot siltumnīcu darbam un iegūt pirmo ražu.

Pircējiem patika šis ieraksts

3.8/5
4 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?