Kā izvēlēties katlu?

Virtuve ir tā maģiskā vieta, kurā cilvēki vairo mīlestību, gatavojot matlīti sev un citiem mājiniekiem.

Kad dzirdam vārdu “garšīgs”, visdrīzāk es un Tu iedomājāmies pilnīgi dažādus ēdienus. Taču galvenie priekšnosacījumi, lai tiktu pie šī “garšīgā” ēdiena pašu spēkiem, būs vēlme pagatavot, īstā recepte, svaigi un kvalitatīvi produkti un, protams, iekārtas un instrumenti, lai to varētu paveikt.

Ēdiena pagatavošana ir īpašs rituāls, kas ļauj noteikt toni maltītei, kas nupat tiks celta galdā. Jo ērtāka ir ēdiena pagatavošana, jo lielāka bauda ir gatavot gardos ēdienus atkārtoti un atklāt aizvien jaunas receptes, lai gūtu unikālo garšu un sajūtu baudījumu katrreiz jaunā kvalitātē.

Foto: idezz.ru

Daudzu un dažādu ēdienu pagatavošanai ir noderīgi tieši katli.

Kādus katlus izvēlēties un kādēļ?

Specifisks pielietojums – Katli un formas cepeškrāsnīmlēnvāres katlitaukvāres katli (fritieri), karstā gaisa fritieris (beztauku), multivāres katlitvaika katlipārgājieniem un kempingiem piemēroti katliātrvāres katli, sulu tvaicēšanas katli (elektrisksparedzēts novietošanai uz sildvirsmas), katli, kuru izmantošana piemērota lietošanai uz atšķirīgām sildvirsmām (atklāta liesma ugunskurā, elektriskās, gāzes, indukcijas, stikla keramikas), spiediena katli.

Praktiski – ekonomiski, parocīgi, ērti uzglabājami un resursus taupoši, samazina gatavošanas ilgumu, tie iederās kopējā virtuves interjerā.

Ja kaut kas no augstāk minētā skanēja kā svešvārdi, tad ir iemesls rakstu turpināt lasīt, jo tālāk sekos skaidrojums par katru no katlus raksturojošajiem lielumiem, kas tos atšķir.

Foto: punkt1.dk

Specifisks pielietojums:

  • Elekrtiskie:
    • lēnvāres katls – tas ir pagatavošanas veids, kurā nav nepieciešams pavadīt laiku gatavojot ēst ar savu klātbūtni, ir pieejamas ļoti daudz receptes, lai gatavotu daudzveidīgus ēdienus, piemēram, no rīta ievietotas sastāvdaļas risoto (~2,5h) , zupai (4-7h) vai sautējumam (4-8h), atkarībā no gatavošanai izvēlētā režīma, tilpuma un receptes;
    • taukvāres katls (fritieris) – ēdiena pagatavošanas laiks ir ļoti īss (2-15min). Ātrs pagatavošanas laiks ir arī cepjot sasaldētus produktus. Nav pamata uztraukties par kancerogēno vielu ietekmi uz ēdienu, ja eļļa ir pietiekami uzkarsusi, karstā eļļa aprauj ēdienam garozu, un “svaiga”, ja eļļā netiek cepts daudzkārtīgi, un ja eļļa ir dzidra – gaišā krāsā. Fritierī pareizi pagatavotu ēdienu visbiežāk pārklās kraukšķīga garoza un tā vidusdaļai vajadzētu būt mitrai un sulīgai. Lieliski piemērots frī kartupeļu, dažādu čipšu, panētu ēdienu sagatavošanai;
    • karstā gaisa fritieris un grils (beztauku) – pagatavots ēdiens bez eļļas un taukvielu izmantošanas. Lieliska iekārta, lai varētu niansēti izgaršot dabisko garšu buķetes ar nepiesātinātu tauku saturu. Iekārtas funkcijas pagatavošanai paredz fritēšanu, grilēšanu, grauzdēšanu, cepšanu, sautēšanu, siltuma uzturēšanu un karsēšanu no 80-200°C;

Foto: styl.pl

  • multivāres katli – daudzveidīgu ēdienu ērtai pagatavošanai. Gardas zupas, gaļa, pasta un kūkas, to visu un daudz citu ēdienu recepšu pagatavošana. Katls paredzēts vienā pagatavošanas reizē viena ēdiena pagatavošanai;
  • tvaicēšanas katli – ļoti piemēroti, lai sabalansētu dažādu uzturvielu daudzumu ikdienā. Jaudīgāka tvaicēšanas katla sniegums ir pielīdzināms cepeškrāsnī ceptam ēdienam. Ar tvaicēšanas iekārtu var pagatavot vairākus atsevišķus ēdienus vienā pagatavošanas reizē, nodrošinot ievērojamu enerģijas ekonomiju. Piemērots pagatavot ēdienu bez eļļas un taukvielu izmantošanas. Īss pagatavošanas laiks no 7-50 min, perfekti piemērots aizņemtiem cilvēkiem ar veselīga uztura plānu;

Foto: autoecole-jeanlouis.com

  • elektrisks sulu tvaicēšanas katls – tas tvaicēs sulu un pasterizēs ievārījuma, želejas un kompotu burkas. Unikāls veids, kā sagatavot vasarīgo ražu ziemai, saglabājot iespējami daudz vitamīnu augļos un ogās. Iebūvēts regulējams termostats no 30 – 100°C. Aprīkots ar taimeri un aizsardzību pret pārkaršanu, tas parūpēsies, lai uzticētais uzdevums noritētu bez papildu uzraudzības, kas nozīmē vairāk brīva laika darītājam.
  • Katls sildvirsmām:
    • pārgājieniem un kempingiem piemēroti katli – viegli un ērti līdziņemšanai. Efektīvi vada siltumu un nelieli pēc izmēra, ar noņemamu vai nolokāmu roturi ērtākai transportēšanai. Ir pieejami arī trauku komplekti, piemēram, ar svaru 1088g viss komplekts kompakti satilpst lielākajā katliņā (komplektā ietilpst: 3.3L hard-anodized katls, 2.3L nonstick DuraLite DX katls, vāks, 3 dziļie šķīvji, rokturis, 3 termokrūzes ar vāku);
    • ātrvāres katli, spiediena katli (pressure cooker) – ar šīs tehnoloģijas pielietošanu, iespējams, pat uz pusi saīsināsies gatavošanai atvēlētais laiks, veselīga maltīte daudz īsākā laikā, jo vērtīgās vielas produktos tiek termiski apstrādātas zem spiediena daudz īsāku laika posmu;
    • katli un formas cepeškrāsnīm – tie ir ļoti augsta karstuma izturīgi trauki līdz pat 400°C. Tie ir piemēroti lietošanai visdažādāko funkciju aprīkotajās krāsnīs. Formās varēs izcept visgardākās kūkas, tortes, strūdeles, pīrādziņus, plātsmaizes, picas un pīrāgus. Pagatavot plovu cepeškrāsnī izmantojot katlu, kas garšos tik pat labi gluži kā pagatavots austumos kazānā. Uz pannas katlā apceptu gaļu (pīles, jēra, cūkgaļas stilbu) ievietojot krāsnī novest līdz sulīgam un mutē kūstošam galarezultātam. Receptes ir pieejamas neskaitāmos apjomos visgardākajiem ēdieniem. Katla un formu izmantošana cepeškrāsnīs sniedz neierobežotas pagatavošanas iespējas, neatkarīgi no tā vai ēdājs būs veģitārietis vai arī veselīga uztura plāns saturēs arī gaļu;

Foto: idezz.ru

Katli, kuru izmantošana piemērota lietošanai uz atšķirīgām sildvirsmām:

  • elektriskā plīts, indukcijas, elektriskā plīts ar stikla keramikas virsmu – vēlams lietot katlus un pannas ar biezu un gludu pamatni. Bieza pamatne darbojas kā siltuma akumulators, taču nelīdzena katla pamatne var palielināt elektroenerģijas patēriņu. Novietojot katlu uz sildvirsmas, vajadzētu ievērot, ka katla pamatnei jābūt vienādai vai platākai par sildvirsmu;
  • gāzes plīts virsmai – piemēroti ir dažādu meteriālu katli un katlu komplekti, katli atšķirās būtiski ar izmantoto materiālu, ilgmūžību un pagatavošanas energoefektivitāti;
  • atklāta liesma ugunskurā – lieliski piemēroti gatavošanai ir čuguna katli. Tie ilgstoši uztur siltumu un to vada visā platībā, kas vienmērīgi aptver gatavojamo ēdienu. Čuguna katli ir piemēroti gatavošanai uz visām sildvirsmām un tie ir mūžīgi. Čuguna trauki uzreiz pēc ēdiena gatavošanas ir jānomazgā un jāieziež ar eļļu. Tad tie kalpos ilgi.

Foto: stockland.com

Praktiski:

  • Ekonomiski, resursus taupoši, samazina gatavošanas ilgumu – īpaši var atzīmēt spiediena katlus, tas izmantojot siltuma radīto spiedienu efektīvi pagatavo ēdienu ātrāk, ļaujot ietaupīt ievērojamu daudzumu energoresursu,
  • parocīgi – atkarībā no plānotā pielietošanas mērķa, jāizvērtē glabāšana, lietošanas biežums, lai izvēlētos visatbilstošāko materiālu un dizaina risinājumu,
  • ērti uzglabājami – piemēram, visdaudzveidīgākās funkciju apkopojošs katls varētu būt īstā izvēle, ja atvēlētajā vietā uzglabāšanai pietiek vietas tieši 1 katlam,
  • saglabā vairāk uzturvielu – karstā gaisa fritieris, grils un tvaicētājs ar karto gaisu apstrādā ēdienu un uzturvielas ,
  • iederas kopējā virtuves interjerā – trauku dizains un krāsa var būt neitrāla, ja pats virtuves dizains ir ļoti izteiksmīgs, taču arī katli var būt dizaina elements, par to īpaši der piedomāt, ja traukus grasāties glabāt redzamā vietā.

Atrodi un izvēlies savus katlus, šeit!

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.