Kurš kafijas pagatavošanas veids ir labākais?

Šodien pastāv daudz un dažādi veidi, kā pagatavot kafiju, kā arī dažādas kafijas automātu tehnoloģijas, kas piedāvā ātrus un ērtus risinājumus kafijas mīļotājiem. Salīdzināsim par un pret dažādām metodēm, kā arī izrēķināsim, cik izmaksās viena krūze kafijas, kas pagatavota.

Pētījumi parāda, ka vidēji Latvijas iedzīvotājs gadā patērē aptuveni 4 kg kafijas pupiņu, kas ir visai maz, ja salīdzinam patēriņu Igaunijā, kas ir 6 kg gadā, bet Somijā tie ir vidēji 12 kg gadā. Tases kafijas cena ir atkarīga no izvēlētās kafijas pupiņu cenas. Ja aprēķinus veicam ar vidējo kafijas pupiņu cenu, tases cena svārstīsies starp 10 un 20 centiem. Tas neattiecas uz kafijas kapsulām un maisiņiem, jo vidējā kafijas tases cena šajā gadījumā būs starp 30 un 50 centiem.

Preskanna

Kafijas preskannas cena ir starp 5 un 50 Eur. Dārgākās ir metāla preskannas, kas ir daudz izturīgākas nekā tradicionālās stikla kannas.

Presskann
Kafijas preskanna – vienkārši un ērti.

Lai pagatavotu kafiju preskannā, kafija iepriekš jāsamaļ vai jāiegādājas maltā kafija. Uzvāri ūdeni, ļauj tam atdzist līdz 90 – 95 grādu temperatūrai un aplej kafiju preskannā. Atdzišana ir svarīga, jo varošs ūdens iznīcina kafijas karšu.

Kafijai jāgatavojas 4 – 5 minūtes un tad uzreiz jāielej krūzītēs. Ja to neizdara uzreiz, kafijas garša kļūst ļoti rūgta un kofeīna daudzums kafijā palielinās. ņemot vērā, ka kofeīna daudzums ir atkarīgs no kafijas saskarsmes ar ūdeni, šāda spiedes pagatavošanas metode nav vēlama cilvēkiem, kuri vēlas kafiju ar augstāku kofeīna daudzumu. Espresso ir mazāk kofeīna kā kafijā, kas pagatavota preskannā.

Plusi:

  • Izdevīga cena – preskanna maksā no 5 līdz 50 Eur un kalpos gadiem ilgi. Tases kafijas cena ir vidēji no 10 līdz 20 centiem atkarībā no kafijas, ko izvēlies.
  • Neierobežo izvēli – var izmantot maltu kafiju vai pats samalt kafijas pupiņas.
  • Nav vajadzīgas apkopes, kas saistītas ar papildu izmaksām.

Mīnusi:

  • Pagatavošana prasa laiku – 10 – 15 minūtes.
  • Kafijai ir augstākais kofeīna līmenis.
  • Stikla preskanna var saplīst.

Kafijas aparāti ar filtru

20.gadsimta 90.gados kafejnīcu apmeklējumu mazināja filtra kafijas aparātu invāzija. Šodien gan mēs tos redzam arvien retāk, tomēr Skandināvijas valstīs tie aizvien ir visai populāri. Atšķirībā no preskannas, kafijas pagatavošana ir pavisam vienkārša. Kafija jāieber filtrā, ūdens tvertne jāpiepilda ar aukstu ūdeni un process var sākties.

Filterkohvimasin
Filtra kafijas aparāti – populāra izvēle arī mūsdienās.

Neskatoties uz to, ka pagatavošanas ilgums ir diezgan līdzīgs, Tev nebūs jāseko līdz ūdens temperatūrai vai kafijas ievilkšanās laikam. Kofeīna daudzums ir mazāks salīdzinot ar kafijas preskannu, tāpēc šādi pagatavota kafija ir piemērotāka cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu.

Plusi:

  • Izdevīgs kafijas pagatavošanas veids, ja kafijas aparātu izmanto vismaz 5 gadus un tas maksā starp 20 un 100 Eur. Ja kafiju pagatavo bieži, tases kafijas cena būs starp 10 un 20 centiem (atkarībā no aparāta un filtru cenas)
  • Vienkārša un ērta kafijas pagatavošanas metode.
  • Iespējams izvēlēties starp dažādiem kafijas ražotājiem.
  • Mazāk kofeīna kā preskannas kafijā.
  • Vajadzīga minimāla ierīces apkalpošana.

Mīnusi:

  • Kafijas pagatavošana prasa laiku – 10 – 15 minūtes.
  • Ierīcei vajadzīga bieža atkaļķošana
  • Pagatavotās kafijas daudzums ierobežots

Vakuuma kafijas automāti

Viena no modernākajām kafijas pagatavošanas metodēm ir kafijas pagatavošanas trauks, ko karsē uz gāzes vai elektriskās plīts. Kafijas pagatavošana vakuuma kafijas automātā notiek, sakarsējot ūdeni, kas pārvietojas no apakšējās ūdens tvertnes uz augšējo, kamēr tiek vārīts (aptuveni 4 minūtes), bet vēlāk ieplūst atpakaļ apakšējā tvertnē.

PEBO vaakumiga kohvivalmistaja
PEBO kafijas pagatavošanas ierīce.

Šī ir īpaši efektīva kafijas pagatavošanas metode, jo nodrošina, ka visas kafijā esošās eļļas nokļūst līdz Tavai kafijas tasei. Pagatavošanas process ir pilnībā noslēgtos traukos, tāpēc neviena aromāta molekula nespēs izbēgt. Papildus iepriekš minētajam – pagatavošanas laiks un temperatūra ir precīzi aprēķināta, lai nodrošinātu perfektu kafijas pagatavošanas procesu.

Noskaties, kā notiek kafijas pagatavošana vakuuma vidē!

Plusi:

  • Garšas dažādība, augsta kvalitāte.
  • Kafijas pagatavošana iespējama jebkur, arī brīvā dabā.
  • Dabai draudzīga metode

Mīnusi:

  • Kopējais pagatavošanas laiks ap 15 minūtēm.
  • Ierobežots pagatavotās kafijas apjoms

Kapsulu un spilventiņu kafijas aparāti

Ļoti ērts un parocīgs kafijas pagatavošanas variants, bet ar augstākajām pagatavošanas izmaksām. Neskatoties uz to, ka kapsulu kafijas aparāti ir daudz lētāki nekā espresso kafijas automāti, kapsulu izvēle ir ierobežota un cena ir diezgan augsta.

Tāpēc, ja izvēle jāizdara starp kapsulu kafijas aparātu un espresso automātu, jāņem vērā, cik tases kafijas dienā tiks pagatavotas. Ja plānojat kafiju pasniegt tikai viesiem, kapsulu kafijas aparāts ir ļoti laba izvēle. Tomēr, ja esat liela ģimene, kura kafiju tur godā, kafijas kapsulu cena sadārdzina visu pasākumu.

Jāņem vērā, ka tikai dažiem kapsulu kafijas automātiem ir piena putošanas funkcija, tāpēc, ja piena putošana ir svarīga, jāiegādājās kafijas automāts ar putošanas iespēju, nevis kapsulu aparāts.

Plusi:

  • Kafija būs gatava pēc 1 – 3 minūtēm.
  • Kafijas aparāta izmantošana ir vienkārša un ērta.
  • Aparāts ļauj pagatavot tieši tik tases kafijas, cik ir vajadzīgs.
  • Kafijas kvalitāte ir nemainīta.
  • Kafijas aparāta tīrīšana ir vienkārša.
Kapselkohvimasin
Kapsulu kafijas automāti – ērti un vienkārši.

Mīnusi:

  • Aprēķinos jāņem vērā, ka kafijas aparāta cenai (50 – 200 Eur) jāpieskaita kapsulu un spilventiņu izmaksas, kas ir dārgāki kā kafijas pupiņas, tāpēc tases cena būs starp 30 un 50 centiem.
  • Parasti katram kafijas aparātu ražotājam ierīcē derēs tikai tā paša ražotāja specifiskās kapsulas, kas ierobežo izvēles iespējas.
  • Tikai dažiem kafijas aparātu modeļiem ir piena putošanas funkcija.

Espresso kafijas automāti

Espresso kafijas automāts, kas samaļ pupiņas un saputo pienu ir ikviena kafijas mīļotāja sapnis. Espresso automāti ir pieejami plašā cenu diapazonā, bet neviens no tiem nav saucams par ļoti lētu. Papildus zīmola izvēlei, var būt jāpiemaksā arī par kafijas pagatavošanas ātrumu, ierīces lietošanas vienkāršumu un piena putošanas sistēmas specifikāciju.

Saistīts attēls
Espresso kafijas automāti – garšas bauda viena pieskāriena attālumā

Espresso kafijas automāti tiek iedalīti – radziņu ierīcēs, kurās manuāli tiek iepildīta kafija vienai taisei. Ja nebaida fakts, ka pēc katras tases pagatavošanas jāveic manipulācijas, ai atbrīvotos no kafijas, kas izmantota, šis ir lielisks variants, jo bieži nāk komplektā ar piena putošanas sistēmu gardu putu pagatavošanai. Dārgākajos modeļos ir iebūvētas kafijas dzirnaviņas. Līdzīgus kafijas aparātus bieži var redzēt kafejnīcās.

Pilnībā automatizētie kafijas aparāti visu paveiks paši. Samals kafiju, uzkarsēs ūdeni līdz ideālajai temperatūrai un nogādās ūdeni tieši krūzītē. Pat izlietotā kafija pati nonāks īpašā konteinerā, kas pēc vairāku tasīšu pagatavošanas būs jāiztīra. Daudziem automatizētajiem kafijas aparātiem ir īpašas Latte un Cappuccino pagatavošanas programmas un piena konteiners vai savienojums ar piena paku, lai nodrošinātu perfektu un kontrolētu kafijas dzēriena pagatavošanu.

Lai automātiskā ierīce darbotos un iepriecinātu visus ilgi, par to būs jāparūpējas. Bet arī par to, ka vajadzīga apkope un kāda tieši apkope ir jāveic, kafijas automāts paziņos pats un mūsdienīgākie soli pa solim pateiks, kā jāveic konkrētā ierīces apkope. Par izvēlētā kafijas automāta funkciju esamību lasi preces aprakstā.

Plusi:

  • Kafija tiek pagatavota ar vienu pogas spiedienu un atkarībā no kafijas automāta iespējām tas aizņem ne vairāk par pāris minūtēm.
  • Ņemot vērā, ka kafija tiks pagatota no kafijas pupiņām, ko esi izvēlējies, kvalitāte un garša būs tieši tāda, kā izvēlējies.
  • Lieliska veiktspēja – kafiju iespējams pagatavot arī lielākām grupām un tieši tik kafijas tasītes, cik vajadzīgs.
  • Ja parūpēsies par kafijas automātu ar regulārām apkopēm, kafijas automāta dzīves cikls var būt pat vairāk kā 10 gadi.
  • Parasti komplektā ir arī piena putošanas funkcija.

Mīnusi:

  • Kafijas automāta cena ir augsta (200 – 2000 Eur).
  • Kafijas automātam vajadzīgas regulāras apkopes (tīrīšana, atkaļķošana).
  • Piena putošana ir laikietilpīga (ja vien nav automatizēta) un putošanas sistēma ir jātīra katru dienu.

Citi raksti

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.