Noderīgi padomi

Kā izvēlēties dūmu detektoru?

Plaša izvēle dūmu detektoriem
20 10 2019
aizsardziba pret ugunsgreku ar dumu detektora palidzibu

Kā izvēlēties dūmu detektoru?

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) dati par periodu līdz 2019. gada oktobra vidum vēsta, ka ugunsgrēkos bojā gājuši jau 62 cilvēki. Ugunsnelaimes notiek dažādu iemeslu dēļ, turklāt nereti cilvēki zaudē dzīvību nevis sadegot, bet, nosmokot dūmos. Gudrākais veids, kā laikus pasargāt savu un tuvinieku vai kaimiņu veselību, dzīvību, kā arī personīgo īpašumu, ir, iegādājoties atbilstoši piemeklētu un pareizi funkcionējošu dūmu detektoru.

Kas ir dūmu detektors un kā tas darbojas?

Dūmu detektors jeb autonomais ugunsgrēka detektors ir kompakta ierīce (darbojas ar klasisko 9 V jeb “kronas” tipa bateriju), kurā esošā sistēma uztver sadūmojumu telpās un automātiski aktivizē ļoti spalgu skaņas signālu (80 dB). Šis signāls darbojas aptuveni 30 minūtes, un šis ir izšķirošs laika periods, kurā ne tikai paši mājinieki, bet kaimiņi var to sadzirdēt un laikus novērst traģiskas ugunsgrēka sekas. Tas nozīmē, ka dūmu detektori var Jūsu mājokli pasargāt no nelaimes arī tad, ja paši neesat mājās, piesaistot kaimiņu vai citu tuvumā esošu cilvēku uzmanību, un viņi tā rezultātā var izsaukt ugunsdzēsējus. Dūmu detektors nespēj liesmas nodzēst, taču spēj laikus brīdināt par nelaimi, kad nozīme ir katrai sekundei.

Kad dūmu detektori būs obligāti?

Ņemiet vērā, ka dūmu detektoriem obligāti jābūt ierīkotiem ikvienā mājoklī no 2020. gada 1. janvāra!

No šī datuma spēkā stājas prasība, ka, saskaņā ar Ugunsdrošības noteikumu 119. punktu, viendzīvokļa objekta un daudzdzīvokļu objekta dzīvokļa katrā stāvā jāizvieto vismaz viens autonomais ugunsgrēka detektors, ko uzstāda un uztur darba kārtībā, ievērojot ražotāja prasības. 

Tāpat no 2020. gada 1. janvāra katrā privātmājā obligāti ir jābūt ugunsdzēšamajam aparātam. Tas īpaši noderīgs būs nelielu ugunsgrēku novēršanai un ugunsgrēku dzēšanai to sākumposmā. Izvēloties ugunsdzēšamo aparātu, pievērsiet uzmanību, lai uz tā korpusa būtu redzams individuālais vai partijas numurs, kā arī CE atbilstības marķējums. 

Ugunsdrošības noteikumi izstrādāti, lai pasargātu cilvēkus un palīdzētu izvairīties no ugunsnelaimēm. To mērķis nav sodīt cilvēkus, taču jāņem vērā, ka mājokļos var tikt veiktas pārbaudes (it īpaši tajos, kur agrāk notikuši ugunsgrēki, vai par kuriem saņemtas sūdzības), un, ja tiks konstatēts, ka nav ievērotas iepriekš aprakstītās prasības, proti, ja nav ierīkots dūmu detektors, vai arī privātmājā nav ugunsdzēšamā aparāta, var tikt piemērots sods. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179. pantu fiziskajām personām soda apmērs ir 30 līdz 280 eiro savukārt juridiskajām personām – 280 līdz 1400 eiro.

Kā izvēlēties Jūsu mājoklim piemērotu dūmu detektoru?

  1. Vispirms nosakiet, cik dūmu detektoru Jums vajadzēs. Tagad tiem būs jāatrodas katrā istabā, izņemot virtuves, jo šajā telpā var parādīties viltus signāli par ugunsgrēka apdraudējumu. Lai nodrošinātu papildu drošību, tos ieteicams arī uzstādīt priekšnamā un koridoros.
  2. Iepazīstieties ar galvenajiem dūmu detektoru veidiem. Jona dūmu detektori ātrāk atpazīst nelielus, ātri uzliesmojošus un dūmošanu izraisošus avotus, piemēram, papīru vai taukus. Savukārt fotoelektriskās ierīces teicami atpazīst lēni uzliesmojošas dūmu daļiņas, kas parādās gultas veļas, apģērba vai tapešu aizdegšanās gadījumā.
  3. Tostarp ir iespēja izvēlēties kombinētus variantus vai iegādāties modernākus oglekļa oksīda risinājumu variantus, kas spēj atklāt, pat ļoti nelielu dūmu koncentrāciju telpā tādēļ ļoti svarīgi ir ņemt vērā, kurā telpā Jūs esat ieplānojuši uzstādīt detektoru.
  4. Rūpīgi izpētiet dūmu detektora korpusu! Uz tā obligāti jābūt redzamam CE marķējumam un informācijai par atbilstību Eiropas standartam EN 14604.
  5. Pievērsiet uzmanību tam, kā darbojas dūmu detektors. Vislētākajos variantos visbiežāk tiek lietotas nomaināmas baterijas, savukārt dārgākos – litija baterijas, kas darbojas līdz 10 gadiem. Tostarp ir iespējams izvēlēties dūmu detektorus, kas ir pievienojami elektrotīklam, taču tai pašā laikā ir aprīkoti ar rezerves baterijām, kas ieslēdzas elektroenerģijas atslēgšanās gadījumā.
  6. Dūmu detektori, kombinācijā ar enerģijas avotu visbiežāk tiek uzstādīti iepriekš, būvējot vai renovējot mājokli. Un ierīces ar vienkāršām baterijām ir pievienojamas daudz vienkāršāk, taču tās ir jāmaina apmēram reizi gadā. Optimāls risinājums šādā gadījumā būs litija baterijas, kuras kalpos ierīces visa darbības laika ilgumā, šādus dūmu detektorus arī ir viegli uzstādīt.
  7. Noskaidrojiet, vai izvēlētajā dūmu detektorā ir testēšanas funkcijas – ieteicams vismaz vienu reizi mēnesī veikt šādu testēšanu, lai pārliecinātos par to, ka ierīce darbojas atbilstošā veidā. Testēšanu var veikt, tuvinot detektoru kamīnam vai krāsnij, vai arī turot zem tā dūmojošu papīra gabalu.
  8. Apdomājiet, kādas dūmu detektora funkcijas Jums noderēs visvairāk – modeļi, kas sniedz vairāk iespēju, maksā nedaudz dārgāk, taču tie ir daudz modernāki.
  9. Funkcionālajos dūmu detektoros ir skaņas atslēgšanas iespēja, kas lieti noder gadījumā, kad ierīce ieslēdzas nejauši. Savukārt dažiem modeļiem ekrānā atainojas pat neliels kaitīgo vielu daudzums, kas atrodas istabā. Tādēļ arī vajag kārtīgi apdomāt, kuras no šīm funkcijām Jums būs vajadzīgas.
  10. Izvēlieties Jums vispieņemamāko signālu, kas brīdinās par ugunsgrēka apdraudējumu – dūmu detektori var ģenerēt vizuālos, skaņu signālus vai pat īpašus balss paziņojumus.
  11. Tai skaitā vērts pievērst uzmanību šīs ierīces dizainam – šobrīd ir iespējams izvēlēties neitrālus modeļus, viegli saskaņojamus ar sienām vai griestiem, vai arī izmēģināt visu krāsu spektru un pārvērst dūmu detektoru par skaistu interjera detaļu.


Kā pareizi uzstādīt dūmu detektoru?

Daudziem cilvēkiem aktuāls ir jautājums – vai dūmu detektoru ir viegli uzstādīt un vai to var izdarīt paša spēkiem? Atbilde ir – jā! Tas ir tikpat vienkārši, kā piestiprināt fotorāmīti pie sienas. 

Detektora uzstādīšanu veic pie griestiem, izmantojot komplektā esošās skrūvītes vai divpusējo līmlenti. Lai arī ugunsdrošības speciālisti iesaka mēģināt pielikt dūmu detektoru tieši pie griestiem, augstākajā telpas punktā, ja tomēr to nav iespējams izdarīt, šo ierīci var stiprināt arī pie sienas, uz sekcijas, augsta skapja. Taču šajā gadījumā jārēķinās ar to, ka detektoram vajadzēs krietni vairāk laika, lai uztvertu sadūmojumu un ieslēgtu brīdinājuma signālu. 

Dzīvoklī vajadzētu būt vismaz vienam dūmu detektoram savukārt privātmājās tos ieteicams uzstādīt katrā stāvā. Izvairieties likt detektoru vietās, kur pastāv augsts viltus trauksmju risks, piemēram, virtuvē vai kurtuvē. Labākā vieta, kur uzstādīt dūmu detektoru, ir telpās, kurās mājokļa iemītnieki strādā, guļ, sēž un atpūšas. 

Pirms detektora iegādes, rūpīgi izlasiet tā preces aprakstu un parametrus, kā arī pirms uzstādīšanas izpētiet lietošanas instrukciju un ražotāja norādījumus!

Ieklausoties šajos padomos, Jūs varēsiet bez problēmām izvēlēties vispiemērotāko Jūsu vajadzībām un iespējām dūmu detektoru. Pēc tam, kad Jūs izvēlēsities un iegādāsieties piemērotāko šīs ierīces modeli, to rekomendējam uzstādīt istabas vidū, pie griestiem – tādējādi būs iespējams ātrāk konstatēt sadūmojumu, lai informētu par iespējamo apdraudējumu.

Pircējiem patika šis ieraksts

3.9/5
77 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?